1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Новите модели на „CASE IH” за 2011 г. – с подобрена ефикасност и с нова концепция за пречистване на отработените газове

Новите модели на „CASE IH” за 2011 г. – с подобрена ефикасност и с нова концепция за пречистване на отработените газове

Системата Efficient Power при новите трактори CASE IH беше представена пред агрожурналисти в Прага

В началото на септември компанията „CASE IH” направи презентация в Прага на новите модели трактори, както и на иновативните технологии, въплътени в тях. Събитието беше организирано за агрожурналисти от цяла Европа.

В Прага беше и европейската премиера на новите трактори Magnum, Quadtrac и Steiger® и Puma CVX.

На първо място сред новите концепции, заложени в тракторите, е системата Efficient Power, основаваща се на широка гама от технологии, особено в управлението на трактора и контролните системи за подобряване на продуктивността и икономическата ефективност. Efficient Power обхваща както новото управление на трактора, което е опростено и интуитивно, така и авангардната технология на двигателя и иновативната система за пречистване на отработените газове. Освен това всички двигатели, съоръжени с Efficient Power, имат повишена мощност.

Други елементи на технологията Efficient Power са Системата за автоматично управление на производителността (APM) и Системата за прецизно земеделие (AFS).

Всички трактори на Case IH над 100 к.с. ще бъдат оборудвани технологията за Селективна Каталитична Редукция (SCR) с цел покриване на новите изисквания за вредни емисии Tier 4. Тя работи отделно от двигателя, като преди да постъпят в катализатора изгорелите газове биват третирани с AdBlue и след това се дообработват в катализатора. Тази комбинация има няколко предимства и за клиентите, и за операторите на машината. Тя намалява разхода на гориво и дава възможност на двигателя да работи с оптималната си температура дори и при много тежки натоварвания. Също така спомага за увеличаването на сервизните интервали на двигателя (смяна на маслото) поради това, че в маслото попада значително по-малко количество сажди и то остава „чисто” по-дълго време.

Иновативната система за пречистване на отработените газове е базирана на системата SCR – Селективна каталитична редукция. Тя е компактно монтирана между двигателя и ауспуха. Разработена е в сътрудничество с Fiat Power Train Technologies. Системата вече е успешно наложена при тежкотоварните автомобили. Основна характеристика на системата SCR е нейната висока термодинамична ефикасност. Практиката показва, че сравнено с конвенционалната технология на двигателите е възможна до 10% икономия на гориво. Това спомага за по-доброто представяне на трактора и по-бързата реакция на двигателя. Системата SCR не само изпълнява изискванията на Tier4A стандарта за емисии, но също така намалява съществено консумацията на гориво. Азотните оксиди в отработените газове се разграждат до азот и вода. За ускоряване на тази химична реакция се използва AdBlue – нетоксична смес без сажди – смес от синтетично произведена урея и пречистена вода.

Отработените газове от двигателите на CASE IH са сега почти толкова чисти, колкото входящият въздух. Практически тази система предлага доста предимства. Благодарение на подобрения горивен процес качествата на двигателното масло се запазват по-дълго. Като резултат се намаляват изискванията спрямо поддръжката. В допълнение системата SCR прави възможно намаляването на топлинните излъчвания от голям брой двигателни компоненти, което увеличава надежността и експлоатационния живот.

SCR системата работи автоматично и надеждно, независимо от качеството на горивото. Операторът трябва просто да долива редовно AdBlue. Икономическите анализи показватче въпреки допълнителните разходи за AdBlue, консумацията на гориво намалява значително. За всяко похарчено за AdBlue евро е възможна икономия от 7 евро за гориво.

Допълнителен елемент на системата Efficient Power е автоматичното управление на производителността (APM). Това е ISO съвместима BUS система (CAN-BUS), която свързва двигателя, трансмисията и управляващите елементи на задвижващата линия. Тя също така синхронизира оборотите на двигателя със съответната предавка на трансмисията при желаната скорост. APM автоматично намира най-правилната стратегия за водене при всякакви условия.

CASE IH използват за първи път идентична концепция за управление на задвижването при всички трактори от 100 до 600 к.с. Централен елемент е Мултифункционалният лост (MultiController) от последно поколение.

С Мултифункционалния лост, монтиран в подлакътника, всички важни функции се контролират с една ръка, като например смяна на предавките, смяна на посоката на вдижение, оборотите на двигателя или автоматично задаване на последователност от операции в края на полето. Интуитивният контролен панел (ICP) е вграден в подлакътника. Това е идеално допълнение към управлението с Мултифункционалния лост. Няколко бутона за различните функции на трактора осигуряват лесна работа само с върховете на пръстите. Тези бутони са разположени логично върху диаграма на трактора по такъв начин, че дори неопитен оператор да се справи правилно. В дясно разположената вертикална колона на трактора е монтиран дисплей, показващ всички важни функции на трактора.

Друга възможност от CASE IH е Системата за прецизно земеделие – AFS. Посредством AFS мониторите на CASE IH всички функции на трактора, системата за автоматично водене AccuGuideTM със запис на данни и ISOBUS съвместими части могат да бъдат контролирани. Множество практически тестове с участие на фермери са показали, че тази концепция за управление дава съществено облекчение на оператора, например при дълги работни дни, като резултатът е повишена ефикасност. Като допълнение времето, необходимо за свикване на работа с тази система, е много по-кратко в сравнение с други подобни концепции за управление.

ВИДЕО МАТЕРИАЛ...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.