Новият челен товарач JCB 419S дебютира на Agritechnica 2017

Машината е с ненадминато съотношение мощност към тегло

Новият високопроизводителен колесен товарач JCB 419S Agri е във фокуса на участието на компанията JCB Agriculture на Agritechnica 2017. Машината е с повишена мощност и въртящ момент на 6,7-литровия 6-цилиндров двигател Cummins. Върховата мощност е увеличена с 5% до 183 к.с. (136 kW). Двигателят отговаря на най-новите изисквания за горивните емисии чрез система за Селективна каталитична редукция с AdBlue без филтър за твърди частици.

Новите нива на мощност и въртящ момент се съчетават с 6-скоростна трансмисия ZF PowerShift с ниска първа предавка. Тя осигурява изключително добра бутална сила и блокаж на преобразувателя на въртящия момент във всички предавки. Това гарантира отлично поведение на машината при изкачване на купчини силаж. Освен това JCB 419S Agri при транспорт постига скорост до 48 км/ч. По този начин конкурира достойно другите машини при работа със силаж или разпръскване на тор.

Напълно новият дизайн на предното и задното шаси, по-дългата колесна база и по-големите мостове позволяват използването на по-широки гуми за по-добро сцепление. Особено при маневриране на място върху меки и хлъзгави повърхности - например при утъпкване на силаж. Всъщност 419S Agri може спокойно да работи с широки гуми 750/65 R26, които се ползват при големия модел JCB 435S.

Новите мостове са с диференциали с ограничено приплъзване отпред и отзад за поддържане на сцеплението, когато терена под машината стане хлъзгав. Нов диференциал с автоматичен блокаж може да се инсталира допълнително на машините, които ще работят в трудни условия.

Бутална хидравлична помпа под товар с капацитет 180 л/мин. осигурява стабилно поведение и икономична работа на челните рамене, които могат да бъдат стандартни или High Lift – с по-дълъг обсег. Целта е максимална пробивна сила или височина на повдигане, според нужното при различните приложения. Височината на изсипване варира от 3,48 до 3,71 м, а товароподемността при пълно повиване на кофата е почти 6,9 тона.

Просторна кабина

Операторите на новия колесен товарач ще установят, че неговата кабина CommandPlus е 15% по-просторна от тази при предшественика му. Значително се подобрява видимостта и се улесняват управлението и комфортът с допълнителни информативни данни. За да пестят време и за повече удобство на оператора, много от настройките се извършват от кабината - ежедневните сервизни проверки; регулиране дебита на спомагателния маслен поток; скоростта, при която се включва опционалното окачване на стрелата и времевите интервали за автоматичното обръщане посоката на вентилатора на двигателя според различните работни условия. Предлага се и вграден дисплей на дистанционно управляемата камера.

Всичко това помага на оператора да владее и контролира съвършено прецизно машината с помощта на нов джойстик и лостове за хидро-контролите. Те имат бутон за управление само с помощта на палеца и осигуряват пропорционален контрол на всички функции на товарача.

Другият акцент на щанда на JCB Agriculture е новият модел телескопичен товарач TM420. Очаквайте подробности за машината.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.