1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Обявиха наградите на „Добрички панаир” по време на Националния аграрен семинар в Албена

Обявиха наградите на „Добрички панаир” по време на Националния аграрен семинар в Албена

Отличиха земеделска кооперация и агробизнесмен

Традиционните си награди връчи снощи, 16 ноември, на официална вечеря в курорт Албена „Добрички панаир” АД – организатор на 16-то издание на националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него”. Приз „Земеделска кооперация на годината” получи ЗК „Демокрация” от гр. Ген. Тошево, Добричка област. В нея се обработват 12 хил. дка земя с традиционните култури пшеница, слънчоглед, царевица, каза нейният председател Васил Василев. Половината от реколтата, пожъната това лято и есен, вече е реализирана. Засети са и 4700 дка с пшеница и 931 дка с рапица. Кооперацията е успяла да закупи нова фадрома. По мярка 121 на ПРСР е закупен нов комбайн, предстои и нов трактор да попълни машинния парк, допълни В. Василев.

Отличието „Агробизнесмен на годината” получи Николай Димов – собственик на „Агролес” ЕООД, с. Стефан Караджово, Ямболска област. Фирмата обработва 45 хил. дка земя, върху които се сее предимно пшеница, рапица, кориандър и слънчоглед. Сред постиженията на отличения агробизнесмен са спечелени проекти по програма САПАРД за биволовъдство и по мярка 121 на ПРСР за земеделска техника. С тези средства са закупени комбайн, два трактора и прикачен инвентар, уточни Николай Димов. По различни лизингови схеми фирмата е успяла да закупи и още нова техника – пръскачка, зърнокомбайн, гуменоверижен трактор.

Фирма „Лимагрейн България” подари на наградените от „Добрички панаир” АД по една торба семена – царевица и слънчоглед. Избраните хибриди са слънчогледът LG 55.80, който се характеризира с висока устойчивост към най-новите и агресивни раси синя китка, а царевичният хибрид е LG 33.62, който има отлично поведение при засушаване и стрес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.