1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. От 1 юли акцизът за земеделска техника ще се възстановява с ваучери

От 1 юли акцизът за земеделска техника ще се възстановява с ваучери

Датата е заложена в споразумение между зърнопроизводителите и правителството

Акцизът върху горивата, използвани за земеделска техника, ще може да бъде възстановяван от 1 юли. Това съобщи пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков, пише dnevnik.bg. Датата е заложена в споразумение между зърнопроизводителите, които протестираха през март, и правителството.

Дянков обясни, че акцизът ще бъде възстановяван по ваучерна схема, а не чрез оцветяване на горивото. Причината е, че са възможни злоупотреби. "Тази ваучерна схема е обсъдена и с производителите, и с Агенция "Митници", каза още финансовият министър. От земеделското министерство пък съобщиха, че вече е получена нотификация от ЕС за възстановяването на акциза, заради което и вече е възможно да бъде даден старт на схемата.

Това, което още трябва да се направи, е промяна в някои нормативни документи, описващи конкретните начини на възстановяване на средствата. В момента се работи по текстовете, казаха от министерството.

Земеделските производители са се възползвали от по-нисък акциз върху горивата, които използват за машините си, през предходни години, но такова подпомагане нямаше през 2010 г. Причината беше именно, че администрацията не е подновила нотификацията в Брюксел. Такова подпомагане има и в почти всички европейски държави, като в 7 от тях фермерите въобще не плащат акциз.

След серия от преговори и един национален протест през миналата и тази година кабинетът се договори със сектора възстановяването да започне от юли, като за първите шест месеца на 2011 г. фермерите ще получат и разликата с по-ниската ставка като национални субсидии. В началото на годината земеделският министър Мирослав Найденов съобщи и че е договорено постепенно намаляване на дължимите суми до 2013 г.

Така през настоящата година фермерите ще заплащат 161 лв. за 1000 литра гориво при акциз от 715 лв., а през 2012 г. - 100 лв. Най-ниското ниво ще бъде през 2013 г., когато за 1000 литра ще се дължат 60 лв. акциз. От помощта ще могат да се възползват само производители, които имат изрядни документи за обработка на площите. Въвежда се и изискване те да нямат неплатени данъци и осигуровки, каквото не е имало в предходни години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.