1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Откриват агрошоуто „БАТА АГРО 2010” в Стара Загора

Откриват агрошоуто „БАТА АГРО 2010” в Стара Загора

Снимка:

То се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА)

На това единствено по рода си изложение участват 87 фирми и се представят продуктите на 300 производители. По думите на председателя на Управителния съвет на БАТА Христофор Бунарджиев основните цели на „БАТА АГРО” са създаване на европейски условия за продажбата на високопроизводителна селскостопанска техника и нейния сервиз, създаване на ситуация за лоялна конкуренция между търговците на пазара и техните регионални дистрибутори в страната. Членовете на БАТА отчетоха, че за последните три години са продали общо машини и съоръжения за 984 млн. лв., платеният ДДС е за над 110 млн. лв., внесените корпоративни данъци са за над 10 млн. лв., а заетите в сектора са над 650 човека.

Откакто сме членове на ЕС продадените машини се илюстрират с цифрите – 4400 броя трактори, 960 комбайни, 860 плугове, 565 брани, 1050 сеялки, пръскачки, торачки, челни товарачи и т.н. „И когато всички днес говорим за съвременен машинен парк, конкурентоспособност и ефективност, задавайки си въпроса къде е България, виждаме една нелицеприятна картина. Ако средно в Европа се падат 24 киловата на 100 хектара, за България те са едва 138 киловата. Този факт е показателен, че енергонаситеността на българското земеделие е около половината от средното за Европа. Друг тревожен факт е, че машинният парк в земеделието ни е силно амортизиран, със средна възраст 18-21 години. Делът на машините, които са над 10 години е 90%. „С ниският темп на обновление между 3 и 4% колко ли години ще са ни нужни, за да продължим напред?”, зададе риторичния въпрос Христофор Бунарджиев. „БАТА АГРО” е най-сериозното изложение, може би вече на Балканите и това, което го прави уникално е неговият особен бизнес модел – „на полето и за полето”. Тази формула се представя за първи път, като целта е не само да се видят и пипнат машините, а да се наблюдават в действие на полето на специално осигурен за това полигон. Освен това е предвидена и възможността за тест драйв на машините, като всеки ден между 9 и 17 часа времето е разпределено на интервали, в което всеки един от участващите в изложението ще представи своите модели.

Ще има и няколко нови европейски и световни премиери, които за първи път се представят в Стара Загора на изложението „БАТА АГРО 2010”. По замисъл най-мащабното специализирано изложение в аграрния сектор у нас цели да се утвърди като традиционен форум за ефективно бизнес сътрудничество, като същевременно инициира конструктивен диалог между всички ангажирани в сектора земеделие. „Независимо, че изложението е организирано от нас, в крайна сметка неговата таргет група, неговата цел, са земеделските производители, които са двигателят за развитието на селскостопанския сектор в нашата страна. За нас най-важното е те да дойдат, да видят и най-накрая, да се поздравим с успеха на продажбите и покупките” – заяви още Христофор Бунарджиев.

Изложението се провежда на Летище Стара Загора и ще продължи до 15 май 2010 г.

Повече информация за изложението, и подробен план-график на демонстрациите и тест-драйв на фирмите участнички може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.