1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. През първите осем месеца на 2016 г. продажбите на трактори в Сицилия нарастват с 53%

През първите осем месеца на 2016 г. продажбите на трактори в Сицилия нарастват с 53%

Причина за това са отпуснатите евросредства

Данните за продажбите на трактори в Сицилия показват значително увеличение от 53% за първите осем месеца на текущата година, в сравнение със същия период на миналата година. Тази възходяща тенденция се дължи на положителното влияние на финансирането, предоставено по Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз. Тенденцията е в противовес на общата тенденция на националния пазар, където се наблюдава спад от 2.9% за първите осем месеца на годината. Предстоящото издание на EIMA International, голямото изложение на селскостопанска техника, което се провежда в Болоня от 9 до 13 ноември, беше представено на сицилианските бизнесмени по време на Cereal Anch’Io, Cereals Me Too.
 
В Сицилия, след ръста към края на 2015 г. от 42% в продадените трактори, през първите осем месеца на настоящата година продажбите нарастват с 53%, спрямо същия период на 2015, като достигат 1185 продадени единици.

Данните, събрани от Министерството на транспорта и обработени от FederUnacoma, италианската федерация на производителите на земеделска техника, бяха направени публично достояние в Минео, провинция Катания, от Марко Акреби, ръководител на Служба „Събития“ на FederUnacoma по време на прегледа Cereal Anch’Io. Цифрите сочат, че най-голям дял от продажбите през първите осем месеца на текущата година има провинция Палермо - 289 продадени единици. Следват провинциите Трапани със 178 броя, Катания – 158 броя. След това се нареждат Агридженто, Ена, Калтанисета, Рагуза, Сиракуза и Месина.

Регистрираният растеж в Сицилия се дължи преди всичко на отпускането на средства от ЕС по Програмата за развитие на селските райони. Това е причината продажбите в този район да нарастват в противовес на националната тенденция, където се наблюдава спад от 2.9% в рамките на предходната година – до 12 186 броя. По-конкретно, мярка 21 от ПРСР доведе до пик на продажбите между края на декември миналата година и юни 2016.

Това са датите, определени за започване на изпитания във фермите, които са се възползвали от средствата. Като се започне от ноември фермерите може да усвояват финансови средства, отпуснати от правителството и управлявани от INAIL - Националния институт за застраховане при трудови злополуки, с цел закупуване на селскостопанска техника с повишени стандарти за безопасност.

Пазарният потенциал ще бъде представен по време на EIMA International. На изложението ще присъстват хора от бизнеса, земеделски производители и предприемачи от цял свят. В тази обстановка ще се представят 1 900 индустрии от 50 страни, ще вземат участие официални делегации от 70 страни, очакват се предприемачи от 140 държави. През 2014 г. изданието е привлякло 240 000 посетители.
Районът на Сицилия ще играе ключова роля. 30 сицилиански индустрии ще се представят на изложението с делегации от предприемачи, за да обменят опит и да се запознаят с най-добрите технологии за всички видове селскостопанска работа. Те ще могат да сключат сделки за широк набор от компоненти, резервни части и продукти за персонализация на машини и оборудване.

По време на пресконференцията Акреби обяви: "В сектора за селскостопанска техника, изложението EIMA в Болоня се нарежда на второ място след Агритехника в Хановер. То представя най-високото ниво на интернационализация с цялостно покритие на изискванията за механизация за обработка на специализирани култури и средиземноморско селско стопанство. Друга причина за насърчаване на участието на фермери и предприемачи на EIMA е, фактът, че средиземноморското земеделие означава абсолютно съвършенство."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.