1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Продажбите на земеделска техника нарастват

Продажбите на земеделска техника нарастват

Банките и лизинговите дружества са започнали да предлагат по-добри условия за бранша

"Няма производител, който да не търси всякакви възможности, за да обнови машинния си парк. Това е ключово условие, ако искаш въобще да останеш на пазара." Милко Николов от Пловдив е на изложението БАТА АГРО в Стара Загора, за да разгледа най-новите предложения на вносителите на агротехника. Заедно с партньора си има план в следващите години да обновява прикачения инвентар. С какви темпове ще успее обаче "зависи от много фактори", включително продажбите, условията на банковите и лизингови институции, евентуалното раздвижване при европейското финансиране, отбелязва "Капитал дейли". Макар и изключение от общата тенденция за машиностроенето в кризисни години, през последните на пазара на селскостопанска техника няма резки движения надолу. Фермерите търсят нови машини и инвентар, а през последната година нивата на продажбите се задържат спрямо предходната, като някои компании отчитат и ръст. Причините за това са комплексни, но фермерите обясняват, че като цяло секторът е в добра кондиция, банките и лизинговите дружества са започнали да предлагат по-добри условия за бранша, а част от фирмите са успели да спечелят и европроекти. Важен фактор за растежа на този пазар е и силно амортизираният машинен парк в България.

Бавно, но нагоре

Преди около 10 години инвестициите в селскостопанска техника бавно тръгваха нагоре, като голяма част от стопанствата търсеха предимно техника втора ръка, разказват фермери. След това обаче започва да се засилва и интересът към новата техника. В бранша не е тайна, че тласък на продажбите дават възможностите за финансиране на покупката с европейски средства - първоначално чрез предприсъединителната програма САПАРД, а впоследствие и чрез Програмата за развитие на селските райони. В момента фирмите от бранша отчитат повишаващ се интерес към покупката на техника, но все още темповете на модернизация са бавни.

Според председателя на Българската асоциация на търговците на агротехника ("БАТА - Агро") Христофор Бунарджиев скоростта на модернизация е около 3-4% годишно. "Излиза, че с тези темпове ще обновим машинния си парк едва след 30 години", каза още той. По думите му актуалната картина показва, че в страната 72.5% от колесните трактори са на възраст над 10 години, а комбайните ситуацията е сходна, където 78 на сто са също стари. Най-лошо е състоянието на машинния парк от верижните трактори, където цели 95% са на повече от 10 години, сочат данните на асоциацията. Въпреки това официалната статистика на контролно-техническата комисия към земеделското министерство показва, че всяка година се увеличава постепенно процентът ползвана техника на възраст до 2 години, като това важи за всички категории.

Кой купува

На пазара се предлага техника за различни видове бизнеси, но обновяването в отделните отрасли върви с различен темп. Търговците описват като най-чести свои клиенти фирмите от сектор зърнопроизводство с обработвана земя от 20-30 хил. дка нагоре. Но казват, че и по-малките стопанства проявяват интерес, макар да срещат повече трудности с финансирането, заради което и от ключово значение е какви възможности ще осигурят европейските програми в следващите години. Димитър Петков от плевенската фирма "Елвкс-Цветан Миков" казва, че инвестициите в нова земеделска техника в стопанството им са около 1 млн. лв. годишно. "Стопанисваме 40 хил. дка земя и разполагаме с над 40 нови машини, които ни дават отлични възможности.

Благодарение на модерната техника за по-малко от две седмици през август успяваме да засеем 20 хил. дка рапица. Само 5-6 дни са ни необходими, за да засеем 10 хил. дка пшеница", казва Петков. По думите му по-големите арендатори в страната работят с почти изцяло нова техника, докато в държави като Франция и Германия земеделските стопани работят с неамортизирана, но и не съвсем нова техника.

"Всяка година инвестираме в земеделска техника. Тя е задължителна за извършване на всички агротехнически мероприятия качествено и навреме, това е ключът на успеха", казва и съсобственикът в ямболската фирма "Кронос агрохолдинг" Ангел Ангелов. Фирмата обработва 70 хил. дка земя в 10 села в Ямболско. "През март тази година инвестирахме 1 млн. евро в нови машини - трактори, пръскачки и инвентар", казва още той. Очакванията на фермерите са закупуването на машини и инвентар да продължи, тъй като доста от фирмите в бранша са изготвили няколкогодишни планове за обновление.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.