1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Ръст с 13% при продажбата на трактори в Европа за миналата година

Ръст с 13% при продажбата на трактори в Европа за миналата година

Причината - Mother' Regulation, които влезнаха в сила от 1 януари 2018 година

Ръст на продадените трактори в Европа за 2017 г. с 13%. Причината - необичайно високите добиви от царевица в  Китай, Мексико и ЕС, и от зърнени култури – в Канада, Руската Федерация и в ЕС. Отчетено е също и увеличение на продукцията от млекопреработвателната индустрия, в отраслите на свинското месо и портокаловия сок, което увеличи приходите от селското стопанство и поощри земеделците да инвестират в закупуването на селскостопански машини.

За 2017 г. продажбите в Европа са достигнали до 2 154 000 бройки трактори, което е ръст от 13% спрямо 2016 г.

А какви са продажбите в останалите части от света - 600 000 трактори осигуриха на Индия ръст от 16%, 490 000 - на пазара в Китай, 220 000 - на САЩ. Докато бумът на продажбите на силно разширяващите се пазари като Индия и Китай е обясним, то докладваният ръст от 13% за Европа е необичаен резултат.

От Федерацията на италианските производители на селскостопански и градински машини коментираха, че това се дължи главно на въвеждането на т.нар. Mother' Regulation – нови европейски изисквания, касаещи повишените изисквания за безопасността на земеделските машини. Те принудиха производителите да предложат специални промоции в края на 2017 г. за разпродаването и регистрацията на оставащите им складови наличности с оглед приложението на новите стандарти.

Тази причина доведе до скокове в статистиката, особено в Германия, Австрия и Холандия, с 19%, 20% и 23% съответно ръст. Вълната от регистрирани трактори в Италия беше особено силна - до 23,8%. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.