1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Русия се надява до 9-и юни да уреди въпроса с вноса на зеленчуци от ЕС

Русия се надява до 9-и юни да уреди въпроса с вноса на зеленчуци от ЕС

Снимка:

Това каза в понеделник постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов

Русия се надява въпросът със забраната за доставки на зеленчуци от Европа ще бъде решен преди срещата на върха ЕС-Русия в Нижни Новгород на 9-и - 10-и юни. Това каза в понеделник постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов, цитиран от РИА Новости.

"Очаквам в оставащите дни преди срещата на високо ниво по този проблем да бъде внесена необходимата яснота" - каза Чижов по време на видеомост с информационната агенция.

Федералната служба на 2 юни наложи забрана на вноса за Русия на зеленчуци от ЕС след многобройните случаи на чревни инфекции в Европа, за които се смята, че се пренасят със зарзавата.

Чижов отбеляза също, че в Европейския съюз съществуват вътрешни противоречия между отделните страни, в това число вътрешни бариери при доставките на зеленчуци. Във връзка с това той призова да не се преувеличава ефектът, който може да има забраната за внос на зеленчуци върху отношенията ЕС-Русия. По думите му никакви финансови загуби не могат да се сравняват с човешкия живот.

"Реакцията, която чухме от представителите на Европейския съюз за непропорционалните мерки, приети от руската страна, изглежда странно и необяснимо. Разбираме, че земеделските производители от страните от ЕС носят сериозни загуби, но никакви финансови загуби не могат да бъдат съпоставени с човешкия живот"- коментира Чижов.

Той също така изрази увереност, че на срещата на върха Русия - ЕС в Нижни Новгород ще бъдат поставени "много по-интересни теми за дискутиране".

Край на формуляра

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.