1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Руснаци крадат комбайни от Украйна, производителят ги блокира

Руснаци крадат комбайни от Украйна, производителят ги блокира

Кражбата на селскостопанските машини е осъществена в град Мелитопол

За куриозен случай на мародерство съобщава американската новинарска телевизия CNN. Руски военни части нахлуват в склада на украински търговец на селскостопанска техника, от където открадват трактори и други машини на стойност 5 милиона долара. Техниката обаче е неизползваема, тъй като американският производител я блокира дистанционно.

От началото на войната в Украйна сме свидетели на мародерство от страна на руската армия. От окупираните населени места се краде всичко – от домашно обзавеждане, през произведения на изкуството, зърно и строителни материали, та чак до селскостопански машини и цели фабрични оборудвания.

Кражбата на селскостопанските машини е осъществена в град Мелитопол. Там руски военни и чеченски части са ограбили търговско представителство на американски производител и са транспортирали плячката към Чечня. Акцията е била координирана с руското командване, което е разрешило използването на военни транспортни машини. Откраднати са общо 27 машини, сред които няколко комбайна, всеки на стойност 300 000 долара. От кадрите, заснети от случаен свидетел, се вижда, че един от камионите, на които са натоварени откраднатите машини, е военен и носи знака "Z".

Благодарение на вградените GPS-предаватели производителят е успял да проследи пътя на плячката. А с помощта на телеметрични технологии закараните на руска територия комбайни са обездвижени и засега всички опити за премахване на защитата остават безплодни. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.