Сеялките на Claydon пестят време и пари

Сеитбата с тях води до намаляване на организационните разходи и до увеличаване на добивите

През 11-те години от създаването на лентовата сеялка за директна сеитба на Claydon, компанията проправи пътя в развитието на лентовата сеитба във Великобритания, което доведе до спестяване на време и разходи за сеитба. Сеялката за директна сеитба на Claydon беше разработена от фермера и инженер Джеф Клейдън като средство за намаляване на разходите за обработка на почвата и сеитба, при едновременно подобряване на своевременното изпълнение на работите и качествата на културите в силно глинестите почви в източна Англия. Целта на системата за лентова сеитба на Claydon е да извършва обработка на почвата само около зоните на сеитба и вкореняване чрез инжектиране на семената вътре в почвата, която е свежа и чиста. Незасегнатата почва между засетите редове запазва своята структура и влагата за бърза вегетация и безпрепятствено развитие на кореновата система за силен растеж на растенията.

Ключовият елемент на гамата сеялки на Claydon е уникалната, патентована лентова система за сеитба с 2 зъба, която е конструирана за създаване на оптимална среда за развитие на семената чрез премахване на сбиването на почвата под семето, за дренаж на почвата и за рохкава структура на почвата за развитие на корените. При стандартните сеялки за директна сеитба се използва диск за създаване на пресована бразда, в която се поставя семето, обаче недостатъкът на същата се състои в това, че дъното на браздата e пресовано от водещия ръб на диска, което не позволява дрениране на водата, с което се увеличава рискът от загниване при мокро време, което възпрепятства развитието на корените.

За да се избегне това, първият елемент на системата с два зъба на Claydon саclaydon_dsc_2601_web_480 разрохкващите, изместени един спрямо друг волфрамови зъби, които могат да бъдат регулирани за работа на дълбочина 18 cm. В една линия след всеки от разрохкващите зъби е разположено криловидно A-образно острие, което е предназначено за повдигане на почвата и създаване на Y-образна 18-сантиметрова обработена лента, в която ботушът на сеялката, който се намира зад острието, инжектира лента със семена. Накрая група заглаждащи дъски с повдигнат преден връх внимателно покриват и притискат лентата със семена.

Сеялката обикновено работи при междуредово разстояние 30 cм, а 12 cм зона между лентите се оставя необработена за запазване на влагата и хранителните вещества, също и за достъп на въздух и светлина до всяко от растенията. Допълнително предимство е това, че тези необработени ивици служат като опора за машините при пръскане или разпръскване на изкуствен тор и спомагат за избягване на отъпкването. Освен това, когато се обработва само зоната в непосредствена близост до семената, се намалява необходимата мощност.

Гамата сеялки Claydon включва три модела, като най-добре продаващият се модел е „Hybrid“, който е подходящ за работа при голям диапазон от почви и условия, „SR“ който е конструиран специално за каменисти почви и има зъби за отстраняване на камъните и новата скоростна сеялка за рапица „V“, която е конструирана специално за сеитба на маслодайна рапица.

През 11-те години от създаването на своята сеялка, Джеф Клейдън отбеляза рязко намаляване на организационните разходи и увеличаване на добивите. Проведените през последните пет години от Saaten Union изследвания неотклонно показаха постигането на по-голям добив при култури, засети чрез сеялката на Claydon в сравнение с тези, които са засети чрез стандартната, базирана на плугове система за почвообработка.

Борба с плевелите

Когато се намаляват почвообработките при която и да е система, е важна ефективната борба с плевелите. За разрохкване на посевното поле с цел стимулиране на вегетацията на семената на плевелите преди пръскането, Джеф Клейдън също разработи браната за слама на Claydon, която се състои от пет реда трудно износващи се зъби, които могат да се накланят хидравлично за по-агресивно действие. Има такива брани с работна ширина 4,0 m, 7,50 m и 15 m. Задачата на тази брана е само да раздвижи горните 1,0–2,5 cm, за да се стимулира прорастването за по-ефективна обработка с хербициди и същата може да се използва при движение напред със скорост до 25 kм/ч, което осигурява възможност за обработка на до 12 хектара в час.

Новата опция с два зъба

Добър пример на възможността за реагиране на нуждите на пазара е разработката на claydon_tines-wet-weather-kit-2_web_350новата опция с два зъба за сеялката „Hybrid“, която е създадена като реакция на изключително влажните условия за сеитба, с които се сблъскаха фермерите във Великобритания и други фермери в Европа през миналата есен. Благодарение на технологията на лентовата сеитба и на факта, че сеялката на Claydon оставя необработена лента между засетите редове, се получава опора за трактора и сеялката, и сеялките на Claydon могат да продължават да работят при условия, при които други сеялки трябва да спрат.

Оригиналната система с два зъба включва водещ зъб за разрохкване на почвата и точно зад него втори зъб за сеитба, разпределящ семето в лента. Предимството на новата система с два зъба за мокро време е това, че двата зъба създават лек наклон за обграждане на семето, но създават също и пласт, върху който се поставя семето, което осигурява бърза и равномерна вегетация. Разположен по дължината на централната бразда, той осигурява още безпрепятствен достъп за кореновата система на растението за развитие на здрава, дълбока коренова структура.

Новият комплект с два зъба за мокро време може да се използва при всички сеялки „Hybrid“ на Claydon и може да се поставя бързо и лесно на съществуващи сеялки, като по този начин се осигурява пълна гъвкавост за съществуващите потребители.

11 години лоялност към клиентите

Основен компонент на успеха на всяка компания, особено в земеделието, са сервизът и поддръжката, които тя предлага на своите клиенти и нейната способност да обръща внимание на нуждите на клиентите. Политиката на Claydon определено е двупосочният диалог и тя не е била никога по-очевидна от изключително успешните „Дни на отворените врати“, които започнаха в собствената ферма на Claydon, а сега се разпростират из цяла Европа и осигуряват идеален форум за Claydon и неговите клиенти за разговори и споделяне на полезна информация..

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.