1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Сеялките на Claydon пестят време и пари

Сеялките на Claydon пестят време и пари

Сеитбата с тях води до намаляване на организационните разходи и до увеличаване на добивите

През 11-те години от създаването на лентовата сеялка за директна сеитба на Claydon, компанията проправи пътя в развитието на лентовата сеитба във Великобритания, което доведе до спестяване на време и разходи за сеитба. Сеялката за директна сеитба на Claydon беше разработена от фермера и инженер Джеф Клейдън като средство за намаляване на разходите за обработка на почвата и сеитба, при едновременно подобряване на своевременното изпълнение на работите и качествата на културите в силно глинестите почви в източна Англия. Целта на системата за лентова сеитба на Claydon е да извършва обработка на почвата само около зоните на сеитба и вкореняване чрез инжектиране на семената вътре в почвата, която е свежа и чиста. Незасегнатата почва между засетите редове запазва своята структура и влагата за бърза вегетация и безпрепятствено развитие на кореновата система за силен растеж на растенията.

Ключовият елемент на гамата сеялки на Claydon е уникалната, патентована лентова система за сеитба с 2 зъба, която е конструирана за създаване на оптимална среда за развитие на семената чрез премахване на сбиването на почвата под семето, за дренаж на почвата и за рохкава структура на почвата за развитие на корените. При стандартните сеялки за директна сеитба се използва диск за създаване на пресована бразда, в която се поставя семето, обаче недостатъкът на същата се състои в това, че дъното на браздата e пресовано от водещия ръб на диска, което не позволява дрениране на водата, с което се увеличава рискът от загниване при мокро време, което възпрепятства развитието на корените.

claydon_dsc_2601_web_480За да се избегне това, първият елемент на системата с два зъба на Claydon са разрохкващите, изместени един спрямо друг волфрамови зъби, които могат да бъдат регулирани за работа на дълбочина 18 cm. В една линия след всеки от разрохкващите зъби е разположено криловидно A-образно острие, което е предназначено за повдигане на почвата и създаване на Y-образна 18-сантиметрова обработена лента, в която ботушът на сеялката, който се намира зад острието, инжектира лента със семена. Накрая група заглаждащи дъски с повдигнат преден връх внимателно покриват и притискат лентата със семена.

Сеялката обикновено работи при междуредово разстояние 30 cм, а 12 cм зона между лентите се оставя необработена за запазване на влагата и хранителните вещества, също и за достъп на въздух и светлина до всяко от растенията. Допълнително предимство е това, че тези необработени ивици служат като опора за машините при пръскане или разпръскване на изкуствен тор и спомагат за избягване на отъпкването. Освен това, когато се обработва само зоната в непосредствена близост до семената, се намалява необходимата мощност.

Гамата сеялки Claydon включва три модела, като най-добре продаващият се модел е „Hybrid“, който е подходящ за работа при голям диапазон от почви и условия, „SR“ който е конструиран специално за каменисти почви и има зъби за отстраняване на камъните и новата скоростна сеялка за рапица „V“, която е конструирана специално за сеитба на маслодайна рапица.

През 11-те години от създаването на своята сеялка, Джеф Клейдън отбеляза рязко намаляване на организационните разходи и увеличаване на добивите. Проведените през последните пет години от Saaten Union изследвания неотклонно показаха постигането на по-голям добив при култури, засети чрез сеялката на Claydon в сравнение с тези, които са засети чрез стандартната, базирана на плугове система за почвообработка.

Целия материал за сеялките на Claydon четете в рубрика Актуално...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.