Сребърен медал от Агритехника за системата "Поддръжка чрез камера за подготовка на семенното легло" от PÖTTINGER

Работейки с тази система се увеличава ефективността на работа и намалява консумацията на гориво

Най-доброто качество на обработка и оптималната подговотвка на семенното легло са от съществено значение за успешното покълване и растеж на семената. В идеалния случай, семенното легло трябва да бъде хомогенно до колкото е възможно и същевременно максимално изгладено. На практика е предизвикателство да се избере правилната интензивност на обработка на почвата, така че да съответства на всяка една култура. Основният проблем е да се избегне образуването на кухини и почвена кора при наносни почви. Освен това, прекалено интензивата обработка на почвата носи риск от ерозия, която улеснява отмиването на фините почвени частици и води до намаляване на плодородността й.

agt2017_medal_innovation_ag_silver_780

Наградената със сребърен медал от най-престижното изложение в света технология от PÖTTINGER – поддръжка чрез камера за подоготовка на семенното легло, се фокусира точно върху този въпрос, за да позволи последователна и равномерна подготовка на семенното легло и семената, независимо от промените в състоянието на почвата. Системата измерва грапавостта на почвената повърхност, използвайки снимки в реално време от стерео камера, монтирана между роторната брана и сеялката. Приложението ISOBUS Клас III регулира силоотводния вал и скоростта на движение на трактора, базирайки се на записаните стойности за грапавост на повърхността. При това, устройството автоматично контролира трактора, за да се адаптира към променящите се почвени условия. Резултатът е оптимално семенно легло с еднородна култивация по цялото протежение на полето. За водача това също означава повече удобство и по-малко умора, защото не е нужно да се обръща постоянно назад и да следи състоянието на семенното легло и ръчно да регулира скоростта на въртене на роторите на роторната брана и скоростта на трактора.

Работейки с тази система, вие увеличавате ефективността на работа и намалявате консумацията на гориво. Система работи и през нощта, тъй като самата тя не разчита на дневната светлина. Съществува и опция за генериране на карта на грапавостта на почвата, която може да даде подобрени решения в последващи работни стъпки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.