1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как с евросредства селските райони стават по-привлекателни?

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как с евросредства селските райони стават по-привлекателни?

И още: Коя фирма вносител на агротехника влезе в класацията ТОП 100 на водещите фирми в икономиката ни

Българските села че са красиви – спор няма. Както и че в тях човек може да намери спокойствие, тишина, чист въздух и много други неща, които липсват на големия град. Но въпреки това, все повече хора ги напускат, за да търсят нови перспективи за себе си и за семействата си в градовете и най-вече в столицата. Защо ли? Причините не са тайна за никого – в селата няма възможности за развитие, не предлагат и много от удобствата на града, а инфраструктурата – доколкото я има, е оставена на произвола на съдбата. Софиянци, пък и жителите на другите агломерации недоволстват, че заради „имигрантите“ от селата градовете се пренаселват. Да, но нещата като че ли започват бавно да се променят. Към по-добро, разбира се. Един от вариантите за това са мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Като говорим за мерки, някои си мислят, че те са само за фермерите. Но знайно е, че някои, например 321 и 322, са предвидени за самите общини. Със средствата по тях селските райони ще станат по-привлекателни за живеене, а и ще подсигурят повече работа на населението. Затова в новото издание на АГРОФОРУМ ще ви разкажем в какво инвестират общините, ще ви покажем и някои успешни проекти, финансирани по тези мерки и ще научим с какво новите придобивки ще бъдат полезни за жителите на селата.

Ще продължим темата за инвестициите в малките общини с една разходка до Белоградчик. Малкото красиво градче в Северозападна България, сгушено в подножието на Балкана, е сред туристическите атракции на страната ни, известно с прословутите Белоградчишки скали и едноименната крепост. Но и тук инвестициите са жизнено необходими. Хубаво обаче е, че градчето си има кмет, който наред с управленските си ангажименти е инициатор и на различни европроекти. Какви са те и с какво ще допринесат Белоградчик да стане още по-атрактивен – нека ни разкаже кандидатът за трети кметски мандат – Емил Цанков.

След тези добри новини в предаването следват още. Този път, но не и за пръв, нито за последен, те са свързани с кошмара на много производители на слънчоглед – ужасният паразит с иначе красивото име „синя китка“. А и не само той е мъчителят на стопаните – като прибавим болестите по културата и честите засушавания… Наистина не е лесно да се бориш с всички тези проблеми едновременно. Пък после някой ще каже, че земеделието било проста работа. Да, но какво биха казали някои фермери, заложили на прочута френска селекция? По-добре е обаче да ви срещнем със специалист, за да чуем тежката му дума – както се казва, от първа ръка да научим какви са новите хибриди на френската компания и най-вече – техните предимства, за кои райони са подходящи и какви добиви да очакват стопаните от тях.

Не винаги обаче най-новото е най-доброто. Това знаят най-добре потомствените животновъди от Балкана. Те не държат на своите традиционни местни породи просто от сантимент или заради някакви свои консервативни разбирания. Попитате ли ги – ще ви изложат достатъчно аргументи в защита на тези породи. Най-важните сред тях са, че това са животни, които са издръжливи и непретенциозни. Накратко – доказали са се с годините. Затова и неслучайно интересът към тях се връща. Доказа го големият брой участници в тазгодишното издание на събора край Калофер под наслов „Да запазим българските породи и да възродим традицията в отглеждането им!“ Не пропускайте да гледате АГРОФОРУМ тази седмица, за да посетите заедно с нас събитието и да се запознаете с главните герои, които дефилираха не по червения, а по… зеления „килим“: Средностаропланинска овца, Дългокосместа калоферска коза, Каракачански кон, Каракачанско куче, Българско сиво говедо…

След животновъдството ще се прехвърлим в друга област: класацията на Българската търговско-промишлена палата на 100-те водещи фирми в българската икономика. Сред тях попада и известна компания от бизнеса с внос на земеделска техника. На какво дължи тя своя успех и какви са трудностите и предизвикателствата пред мениджъра на една такава фирма – нека ни разкаже самият председател на Борда на директорите на „Ванто Трейд Ауто“.

Не пропускайте новото издание на АГРОФОРУМ, за да научите и нещо любопитно: изобретението на един производител на гъби от Добрич. Навярно ще се учудите – че какво пък има да се изобретява точно в тази област – отглеждането на гъби? Защото мнозина си мислят, че това е просто като самата… гъбена чорба. Да, ама не е. Който е пробвал с този бизнес, знае колко трудно е в действителност, за колко неща трябва да се грижиш, за да произвеждаш успешно вкусния деликатес. А още по-сложно е било преди две десетилетия, когато нашият домакин започнал своя. И доказал, че неволята наистина учи – като не намерил специализирана литература, се принудил сам да изобрети… какво обаче – няма да ви разказваме сега, бъдете търпеливи и не забравяйте да си включите телевизора в точния ден и час… и на точния канал, за да видите!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.