1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: какво ще задържи дребните земеделски производители в селските райони

Тази седмица в АГРОФОРУМ: какво ще задържи дребните земеделски производители в селските райони

И още: с какъв комбайн министър Найденов откри жътвената кампания у нас

В новото издание на АГРОФОРУМ на фокус е 141-ва мярка от ПРСР – „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. От нея могат да се възползват около 21 хил. дребни земеделски стопани, които произвеждат основно за собствена консумация и малка част от продукцията си предлагат на пазара. Не е за изпускане – в продължение на 5 години ще получавате левовата равностойност на 7500 евро! Ако искате да разберете повече – в предаването тази седмица ще ви срещнем с Божура Фиданска, старши експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в земеделското министерство. От нея ще научите на какви условия трябва да отговаряте и какви грешки да не допускате, за да бъдете одобрени по тази мярка.

В предишното предаване видяхте как министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов подкараха чисто нов комбайн, за да дадат с него официалния старт на жътва 2011. След това впечатляващо начало е време да ви запознаем и с човека, който предостави машината – домакинът на полетата край добруджанското село Божурец Драгомир Узунов. И тази година той очаква добри добиви – неговата тайна е в добрия сорт и в супермодерната техника. Но повече ще ви разкаже самият той.

След като чуем разказа му, ще се върнем малко назад във времето – няколко седмици преди комбайните да зажънат нивята, когато край казанлъшкото село Розово земеделски производители се събраха на опитни полета, за да обсъдят най-новите тенденции при производството на пшеница и ечемик със семена френска генетика.

Наскоро на пристанище Русе пристигна чисто нова техника, закупена от фермери с одобрени проекти по гарантираните бюджети на мярка 121. С помощта на модерните машини няколко ферми у нас ще изпълнят изискванията на Нитратната директива. За каква точно техника иде реч и с какво тя ще облекчи работата на фермерите – вижте репортажа в предаването тази седмица.

И накрая – пак да отворим дума за растителната защита. Знаете ли, че тя реално е само 10 на сто от всички инвестиции на един земеделец през стопанската година! Да, но пък в замяна този разход се връща многократно с висок добив, от който можете да спечелите много повече. Затова полските дни край с. Овча могила се радваха на огромен интерес от земеделските стопани. Там бяха показани модерни и ефикасни растителнозащитни технологии, които са опазили напълно полетата с пшеница, рапица, слънчоглед и царевица от плевели, болести и неприятели.

 Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.