1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Триумфално завръщане в базовия лагер на експедицията с трактор "Антарктика 2" до Южния полюс

Триумфално завръщане в базовия лагер на експедицията с трактор "Антарктика 2" до Южния полюс

28 изтощителни дни през леда за трактора MF 5610 и неговия екипаж

Massey Ferguson, световен бранд на AGCO (NYSE: AGCO), съобщи, че експедицията «Антарктика 2» за управление на селскостопански трактор MF 5610 с амбициозното  5000-километрово пътуване до Южния полюс и обратно пристигна благополучно в Ново Рануей на Антарктическия бряг.
В изпълнение на своята мисия, MF 5610 стана първият стандартен селскостопански трактор, оборудван с гуми, който достигна Южния полюс по суша.
За основния водач, 38-годишната Манон Oзервоорт, пътуването доказа, че благодарение на воля и решителност, мечтите наистина се сбъдват. Оповавайки се на надеждността и мощността на трактора Massey Ferguson и експертната подкрепа на полярния екип, 12-годишната мечта на Манон - да управлява трактор "до края на света", се сбъдна.
"Аз дори не мога да опиша емоциите, които изпитвам - въодушевление по време на тази прекрасна експедиция и облекчение при успешното завръщане в Ново Рануей", заяви тя. "Нямам търпение да започна да разказвам историята си и се надявам да насърча и другите да следват мечтите си."
Приключението във враждебната антарктическа среда изискваше огромни усилия от екипа и оборудването. Увереността в надеждността на трактора и готовността на членовете на екипажа да си свършат работата е пробният камък за експедицията и това е залегнало в посланието на «Антарктика 2» - #BelieveInIt. Трудните условия - студ, голяма надморска височина, твърд лед, снежни преспи, гъста мъгла и изключително неравен терен – всичко това създаде много трудности. Въпреки това, хората и машините показаха забележителна устойчивост пред бедствията и устояха на предизвикателството, което се случва веднъж в живота.
Невероятният физически и психически натиск по време на полярното пътешествие изискваше от целия екип огромен опит, воля и издръжливост. Емоциите бързо се сменяха - от бодрост, въодушевление и вълнение до неудовлетвореност и разочарование.

За трактора на Massey Ferguson, експедицията беше важен тест за устойчивост и издръжливост - оказан беше огромен натиск върху компонентите, имаше много предизвикателства за целия дизайн на машината. В тази среда дори най-обикновеният ремонт е затруднен от ниските температури, но всичко премина успешно и това доказа стабилността и надеждността на трактора. По време на 28-дневното 5000-километрово пътуване тракторът MF 5610 претърпя само няколко текущи ремонта и двигателят работи безотказно в продължение на 760 часа, нещо, което в много ферми се случва за две години работа в нормална среда.

Кембъл Скот, директор продажби и търговски марки на Massey Ferguson каза: "Ние поздравяваме най-сърдечно Манон Oзервоорт и екипа на «Антарктика 2» за тяхното прекрасно постижение. Те показаха необикновена работа в екип и сила на духа по време на това епично пътуване. "

"В едно от най-безплодните места на земята, ние се надяваме, че експедицията «Антарктика 2» показа на световната аудитория начина, по който фермерите се справят с предизвикателството да изхранват света. Модерното селскостопанско оборудване и подходящата технология може да помогнат да се извлече максимумът от земята и да се създаде устойчив земеделски бизнес за нашата дългосрочна продоволствена сигурност. "

“Антарктика 2” е наречена така, защото тя е втората експедиция до Южния полюс с  трактор Massey Ferguson. Първият опит беше осъществен от изследователя сър Едмънд Хилъри, който успешно достигна до полюса през 1958 г. със специално пригодени трактори Ferguson TE20 като част от британска транс-антарктическа експедиция. С помощта на тези селскостопански трактори, Хилъри имаше предимството да води първата механизирана експедиция до Южния полюс.

Подобно на своя предшественик - тракторът TE20 с изключение на някои препарати, които го предпазваха от силния студ, днешният MF 5610 също е селскостопански трактор, който се използва от земеделските производители по света. Той ще остане в  историята като първият колесен трактор, оборудван със селскостопански гуми, а не с вериги, който достигна по суша до Южния полюс. Гумите са разработени и доставени от ключовия партньор на експедицията - Trelleborg.

Маршрутът на Хилари от 2177 км продължи 60 дни и екипът се върна от полюса до Скот Бейз на Макмърдо Саунд. Изследователят изпраща телеграма от Скот Бейз до Massey Ferguson, в която изразява своята благодарност към фирмата и коментира изключителната надеждност на тракторите,  които правят възможно пътуването. "

Екипът на «Антарктика 2» разполагаше с най-добрата за 21-ви век комуникация и изпрати съобщение за своето пристигане на Южния полюс на живо по сателит. Неговите послания и видеоклипове се разпространяваха незабавно по целия свят чрез социалните медии. Членовете на екипа намериха време дори да си направят "Селфи". При достигането на полюса, те предадоха вълнуващата новина: "Това е Юг 90 – толкова на юг, където никой не може да достигне. Това е невероятно - на Южния полюс има червен трактор Massey Ferguson! Ние всички сме във възторг да бъдем тук и сме много горди с нашия «герой» - трактора, който не ни даде никакви основания да се съмняваме, че ще се справи с предизвикателството. Благодарим на всички за подкрепата! "

Заедно с Massey Ferguson, «Антарктика 2» се осъществи с подкрепата на водещи индустриални партньори, включително Trelleborg, Castrol, AGCO Finance, AGCO Parts, Fuse Technologies и MechaTrac. Експедицията с трактор MF 5610 «Антарктика 2» ще бъде връхната точка на щанда на Massey Ferguson по време на предстоящото изложение SIMA в Париж от 22 до 26 февруари 2015.


AGCO (NYSE: AGCO) е световен лидер в проектирането, производството и дистрибуцията на селскостопанска техника. AGCO подкрепя по-продуктивното земеделие чрез пълна гама от трактори, комбайни, инструменти за сено, фураж, зърно, пръскачки, съхранение и системи за производство на протеини, инвентар за оран и резервни части. Продуктите на AGCO се продават чрез пет основни търговски марки -  Challenger®, Fendt®, GSI®, Massey Ferguson® и Valtra® и се разпространяват в света чрез 3100 независими дилъри и дистрибутори в над 140 страни по света. Основана през 1990 г., AGCO е със седалище в Дулут, GA, САЩ. През 2013 г., AGCO имаше нетни продажби от $ 10.80 милиарда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.