1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. TRUCK EXPO 2019 – арена на индустриалните превозни средства

TRUCK EXPO 2019 – арена на индустриалните превозни средства

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов откри изложението

За три дни Летище „Лесново" се превръща в арена на индустриалните превозни средства, продукти и услуги за товарния автомобилен транспорт. Товарни автомобили на електричество и метан са една от атракциите на третото издание на изложението на тежката автомобилна индустрия в България TRUCK EXPO. До 8 юни край София се представят всички водещи автомобилни производители. Те демонстрират най-новите си модели, технологии и оборудване за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства. На изложението са представени повече от 150 експоната на 48 изложители, които представляват над 100 световни бранда, съобщиха организаторите от Асоциацията на автомобилните производители в България. От там посочиха, че са представени и водещи марки лекотоварни автомобили, автобуси, производители на ремаркета и полуремаркета, контейнери, хидравлични системи за товарни автомобили, фирми за сервизно оборудване, резервни части, оборудване и екипировка, гуми, масла, аксесоари и консумативи и други.  Голяма част от българските компании предлагат услуга на световно ниво, заяви председателят на Асоциацията Александър Миланов. „Затова и ненапразно днес български камиони, български водачи кръстосват пътищата и доставят стоки в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток", подчерта още той. Георги Загоров, председател на „Товарна Секция" и член на Управителния съвет на Асоциацията допълни, че с всяка година интересът към изложението се засилва. „Тази година се правят и 20 премиери, има тунинг шоу с 5 камиона, ще се раздадат и награди, което е прекрасна предпоставка да дойдат посетителите с цел получаване на информация и забавление", каза той. Загоров посочи тенденция към нарастване на покупките на тежкотоварни автомобили и парка се обновява. „За първите 4 месеца на тази година има ръст от 20% на продажбите на нови тежкотоварни автомобили", каза той.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов откри изложението. Той коментира, че пред нас стоят европейски законодателни ограничения, за които се надява да се смекчат, защото страната ни има успешен международен транспорт. „Ние винаги сме били зад бранша, това сме го заявили на всички срещи с бранша в политиката, която водим. България води битка за пакета „Мобилност", предстои нов документ, който не е благоприятен за българските превозвачи. Ще отстояваме смекчаване на изискванията", категоричен е заместник-министърът. Той предаде поздравленията от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията към бранша и Асоциацията и заяви: „Ние сме най-добрите. Пред нас стоят европейски законодателни ограничения, които се надяваме да не бъдат приети във вида, в които се предлагат. Но няма друга държава, която да има толкова добър и успешен международен транспорт".

Новост за посетителите беше метанов товарен автомобил, които отделя по-малко изгорели газове и е икономически изгоден. Изложителят Петър Дончев, управител на Скания България ЕООД коментира, че има над 100 машини, които вече са на пазар. „Разчетите показват, че при пробега на един такъв автомобил, правещ около 10 000 км на месец, икономията, която дава е около 500 евро за месец в сравнение с дизелов автомобил", посочи той.

Акцентът на изложението тази година се поставя и върху потребителското изживяване чрез тест драйв на тежкотоварните автомобили.

Камионите са водещи във въвеждането на новите еко-технологии и непрекъснато се развиват в посока на алтернативни задвижващи системи. Аеродинамиката, безопасността, цифровизацията и системите за свързаност са другите основни параметри, с които автомобилните компании ще предизвикат посетителите на международното изложение за тежкотовaрни автомобили TRUCK EXPO 2019.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.