1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: срещи с бенефициенти по мерките 121 и 141 от ПРСР

В АГРОФОРУМ тази седмица: срещи с бенефициенти по мерките 121 и 141 от ПРСР

И още – ще надмине ли очакванията ви предстоящото изложение „БАТА АГРО 2011”

Идва месец май! А с него и най-значимото събитие в областта на агротехниката у нас – изложението „БАТА АГРО” в Стара Загора! Земеделски производители от цялата страна очакват експото, за да се запознаят отблизо с най-иновативните машини и технологии, които тепърва навлизат на световния пазар. И, разбира се, да намерят надеждни партньори. И понеже повечето от вас със сигурност са нетърпеливи да видят какво ново ще предложи изложението, в миналото ни предаване ви срещнахме с някои от участниците в панаира. Тази седмица ще ви разкрием още интересна информация за подготвяното издание, ще научите и какви са очакванията на агробизнеса в навечерието на това ключово събитие.

Пролетта определено е подходящ сезон за различни изложения. Затова не само фирмите от бизнеса с агротехника организират такива събития. Почитателите на различни породи животни също могат да присъстват на изложби – една от тях беше посветена на каракачанските кучета. А домакинът – софийското село Железница. Ако обаче поради някакви причини не сте посетили изложбата на открито и заедно с това да се заредите от невероятно красивата природа там, гледайте новото издание на Агрофорум, за да видите пропуснатото. Вярно, не е като на живо, но пък за догодина ще знаете и ако имате възможност, няма как да не отидете, след като гледате нашия репортаж. Заслужава си, защото тази пролет на поляната край селото бяха показани над 100 каракачански кучета. Горди, властни, недоверчиви към непознати, но в същото време смели и интелигентни, с твърд, уравновесен и независим характер – достойни за овации!

И от прекрасното село край София ще се пренесем в другия край на България, за да гостуваме в една добруджанска ферма. Домакините са подали проект по мярка 121, за да изпълнят изискванията на Нитратната директива. Затова животновъдите ще трябва да купят миксер за торта, помпа, цилиндър за съхранение и пр. Какви са притесненията им – ще научите от управителя на фермата, с който нашият екип се срещна.

Ще останем на тема ПРСР, като този път пред камерата ни ще застане Недялка Михова, която се занимава с пчеларство в живописна местност край Балчик. В продължение на 5 години амбициозната фермерка ще получи 7500 евро по мярка 141. Тя също ще сподели с вас своите притеснения, както, разбира се, и плановете си. Какви са те – ще научите от самата нея в предаването.

Както винаги, ние от Агрофорум не закъсняваме да хвърлим светлина върху наболели проблеми, които вълнуват нашите зрители, а и цялото общество. Затова в новото предаване ще дадем думата на шефа на фирма за преопаковане и дистрибуция на препарати за растителна защита. Според него, бизнесът и администрацията у нас са две успоредни прави, които никога не се пресичат – точно според правилата на Евклидовата геометрия. Твърди също и че новата Агенция по безопасност на храните не работи ефективно по процедурите за разрешаване на паралелен внос на такива продукти. За да сме обективни, ще ви представим и двете гледни точки в спора.

И накрая – една тема, която вълнува всички потребители от години. Какво е нужно, за да имаме на трапезата си хубави зеленчуци, родно производство? Несъмнено, ключът е в подпомагането на сектора, който отдавна буксува. Ще ви срещнем с председателя на Асоциацията на производителите на оранжерийни зеленчуци Пламен Сапунджиев, според когото субсидиите са крайно недостатъчни. Какви са предложенията на браншовата организация пред агроминистерството – ще ви разкаже нейният шеф пред нашия екип. Гледайте Агрофорум, за да научите и вие.

Видео анонс на предаването вижте ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.