1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: В землището на Балчик дефилира „Трактор за 2009 г.” – моделът 8690 на Масей Фергюсън

В АГРОФОРУМ тази седмица: В землището на Балчик дефилира „Трактор за 2009 г.” – моделът 8690 на Масей Фергюсън

И още: Високи добиви от царевицата край монтанското село Ерден

Когото и да попитате, навярно всеки ще може да ви отговори какво пише на фасадата на парламента: „Съединението прави силата!“ Тази максима е известна от дълбока древност и да я коментираме няма смисъл. Но тя доказва, че работи на сто процента и в земеделието. Затова и Европа подкрепя сдружаването на фермерите – не само морално, но и финансово. У нас това става чрез мярка 142 – „Създаване на организации на производители“. Тя е с бюджет над 12 млн. евро! За да научите повече за тази атрактивна възможност по Програмата за развитие на селските райони – гледайте новото издание на АГРОФОРУМ тази седмица и ще разберете кой и защо може да кандидатства, какви са условията за това и как се очаква процедурата да бъде улеснена.

Че сдружени, земеделците могат повече – това е ясно. Но как могат да постигнат по-високи добиви от царевицата? Време е да видим каква е равносметката от жътвата до момента – в разгара на тазгодишната кампания специалисти и фермери от Северозападна България се събраха на демонстрационно прибиране на царевица. Защо в село Ерден край Монтана те станаха свидетели на много добри резултати – вижте в репортажа, който сме подготвили тази седмица в АГРОФОРУМ! Разбира се, в основата на всичко е потенциалът на най-новата селекция царевични хибриди, но… Въпросът е обаче как той да бъде съхранен. Отговорите обаче вижте в предаването!

Не всичко в растениевъдството у нас обаче е толкова оптимистично. Покрай останалите сектори като че забравяме за един, който не е за пренебрегване – производството на гъби. Според браншовиците, наложителни са спешни мерки от страна на държавата, за да бъде спасено това производство у нас. Проблемите са доста – като се започне от липсата на подпомагане и се стигне до нерегулирания пазар. Защо от сектора се оплакват, че са неравнопоставени спрямо останалите и какви са предложенията им – повече по темата вижте в АГРОФОРУМ.

В предаването често ви правим свидетели на новостите в областта на земеделската техника. Защото, както неведнъж сме изтъквали, модерно земеделие без модерни машини е немислимо. Затова и този път ще ви заведем на полева презентация на последната дума на техниката край Балчик. Както ви е ясно, демонстрацията в реални условия е най-добрият начин машините да покажат какво могат, а и гостите да се убедят в това. Но ако не сте имали тази възможност, елате заедно с нас и вижте!

А иде ли реч за изпитания в реални условия – това се отнася с пълна сила и за новите хибриди. Едно са лабораторните тестове, съвсем друго – експериментът на полето. Затова и тези изпитания са задължителни веднага след като бъде създадена новата селекция царевица или слънчоглед. Ето защо в края на предаването няма да пропуснем да ви предложим още едно пътуване заедно с нашия екип – този път до Генерал Тошево, за да видим кои хибриди събраха погледите на земеделските производители от региона и с какво те са атрактивни за тях. Вижте и вие!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.