1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В Новозагорско представиха уникална технология за засяване на рапица

В Новозагорско представиха уникална технология за засяване на рапица

Представители на Монсанто, BASF, YaraMila и Оптиком ООД организираха полевата среща

На 04 юни 2014 г. в землището на фермерите Георги и Иван Димови от село Караново, Новозагорско се проведе полева среща, организирана от представителите на Монсанто, BASF, YaraMila и Оптиком ООД. Поводът бе представяне на уникална технология за засяване на рапица. На срещата присъстваха фермери – производители на рапица, за които беше полезна обмяната на опит на база използвани хибриди, торове, препарати за растителна защита и най-вече машините, с които е осъществена тази технология.

Използван е трактор с мощност 360 к.с. Към трактора е агрегатиран сеитбен комплекс, състоящ се от следните машини, представяни в България от фирма Оптиком ООД:
 - продълбочител на френската фирма RAZOL с 4-метров захват, с 8 прави органи на една греда и навесна система, модел ARAMULCH
- 4-метрова активна ротационна брана на френската фирма Sulky-Burel, модел Cultiline HR
- 4-метрова сеялка за слети култури от същата фирма, модел XEOS PRO, работеща през ботуш на 25 см междуредие.

Технологията цели абсолютно запазване на влагата при сеитбата на рапицата. След дисковане на стърнището, с едно минаване на трактора се извършва продълбочаване, култивиране на повърхностния слой, подготовка на сеитбено легло, засяване и валиране /притъпкване/.

Така операционното време се съкращава неколкократно, снижават се производствените разходи, като същевременно се осигуряват изключително благоприятни условия за развитие на рапицата. Присъстващите на срещата се убедиха в предимствата на тази технология, като същевременно получиха ценни съвети относно използваните семена, торове и препарати. Машините, които са използвани за този сеитбен комплекс, ще присъстват и на предстоящето изложение Бата Агро 2014 на летище Стара Загора.

Тази година Димови ще заменят една машина в комплекса – вместо сеялката за слети култури, рапицата ще се засее на 50 см междуредие, навесвайки зад активната брана сеялка за точни култури на френската фирма Моносем, модел NG Plus 4, с 8 секции на една греда. По този начин ще се намали сеитбената норма, ще се осигури идеално равномерно разпределение на семената и ще има възможност за използване на окопен култиватор. Използването на сеялка за точна сеитба при сеитба на рапица е масова практика в Германия и Франция, и вече навлиза в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.