1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. За първи път – полунавесни плугове Кубота на БАТА АГРО 2023

За първи път – полунавесни плугове Кубота на БАТА АГРО 2023

Акцент беше поставен на компактните трактори и на прецизните технологии при сеитбата

На щанда на Кубота България посетителите на БАТА АГРО 2023 имаха възможността да видят разнообразни машини на японската марка. Представени бяха трактори от всички серии на Кубота, предназначени за професионално ползване, както и голяма част от компактните трактори.

kamil

„Положителна тенденция е, че марката все повече се популяризира, има ръст в продажбите, което означава, че земеделците я предпочитат. Това е благодарение на нашата работа и усилията, които полагат колегите в България. След години упорита работа японският бранд се налага все повече в Европа, където неслучайно сме в челната тройка на топ брандовете при селскостопанската техника. Смятам, че земеделците харесват марката, защото не следваме типичните европейски тенденции, а предлагаме нещо различно. Ние бяхме първите, които въведохме 5-годишна гаранция на тракторите, продаваме машини, които са опростени и надеждни“, сподели Камил Карковски, продуктов мениджър в Кубота Европа за трактори от серия М.

Земеделският производител Илия Маринов от гр. Русе, който отглежда орехови насаждения, посети щанда на Кубота, за да си хареса нов овощарски трактор беше. „Кубота имат представител в Русе, ще разчитаме на по-лесна поддръжка. Имаме италиански трактор, сега ще имаме и японски.“

ilia-marinov

Земеделецът разгледа с интерес новата серия лозаро-овощарски трактори М5002 Narrow, която се отличава с нов дизайн и нови функции, но запазва пословичната си здравина и маневреност.

Серията се състои от 5 модела от 75 до 115 к.с., оборудвани с двигатели Stage 5. „Това наложи промяна в дизайна, капакът е променен, но запазихме същата ширина на машината, която остава тясна и е удобна за работа в ограничени пространства. Земеделците търсят по-голяма мощност и по-голям комфорт и тези машини са точно за тях. Най-мощният трактор от серията М5002 Narrow е със 115 к.с. Добавена е възможността за монтиране на преден мост, който осигурява допълнителен комфорт. В новата серия са добавени множество малки подобрения като например опцията за хидравлични и електрически клапани. Акцент за сектор лозаро-овощарство са новите специализирани вентилаторни пръскачки. Те се предлагат в 6 различни варианта с вместимост на резервоара от 1000 до 4000 литра, подходящи са за различни специализирани култури. Уникалното е, че при настройването им за първи път се използва изкуствен интелект“, каза още Каза Камил Карковски.

traktor-kubota

Тази година на БАТА АГРО 2023 Кубота България обърна специално внимание на компактните машини. „От продуктовата гама компактни трактори и косачки сме показали машини от 24 до 52 к.с. Тракторът Ескорт е един от най-търсените и най-предпочитаните, както от зеленчукопроизводителите, така и от животновъдите. Той е с мощност 26 к.с., има най-широка и дълга платформа в класа компактни трактори, има възможност за бързо поставяне на челен товарач и друг инвентар. Отличава се с ергономичност и лесно управление. От месец май гаранцията при тези трактори може да бъде удължена до пет години“, заяви Николай Жеков, продуктов мениджър в Кубота България.

kosachka-kubota

В къта, отделен за прецизни машини, вниманието на гостите привлече комбинираната сеялка SC1601F с работна ширина 6 м и бункер за зърно 4350 л. Машината е с два реда самостоятелни дискове с размер 460 мм, които обработват от нула до 15 см, като се регулират електрохидравлично. Двата независими електрически дистрибутора са с 5 ротора за различни видове семена. Сеялката може да бъде с торовнасяне, оборудвана е с преден и заден ролер, поставя семената на еднаква дълбочина. Машината е оборудвана с радар за скорост, каза Станимир Ганев, продуктов мениджър в Кубота България.

seqlka-kubota

Също така, интерес предизвиква и новата 18-редова сеялка на Кубота за пролетни култури.

При машините за почвообработка акцентът беше поставен върху новата серия полунавесни плугове от серията RS7005V.

Те са с от 5 до 8 корпуса, като междукорпусното разстояние може да бъде 100 или 115 см, а просветът е 80 см, който дава възможност за оран дори и много голямо количество растителни остатъци. Плуговете са с централно регулируеми предплужници и с хидравлично управляемо колело, което позволява по-добра маневреност при работа и транспорт.

7-корпусният обръщателен плуг на Кубота прави впечатление с големите си размери и здравината си. Изложени бяха и различни модели дискови (навесни и прикачни), предсеитбени и стърнищни култиватори и други.

„Преди 10 години Кубота започна да купува фабрики в Европа от Норвегия до Италия през Франция и Германия. При всички машини използваме норвежка стомана, висока технология, което ни позволява да сме гъвкави. В правилната посока сме, защото виждаме, че продажбите се увеличават, в това число и тук в България, където има значителен ръст“, каза Гийом Пиньо, продуктов мениджър прикачен инвентар Кубота за Източна Европа.

Кубота България представи и всички машини от зелената линия - няколко вида косачки, сеносъбирач, балопреса и шредер.

kubota

Сламопресите BV5160ST14 са с варио камера и могат да правят бали с диаметър от 80 до 160 см. Оборудвани са със система с 14 ножа, които допълнително нарязват масата, когато се правят бали за силаж. Подбирачът е с 220 см работна ширина, връзването може да бъде с мрежа или сезал, Плътността на балата може да бъде различна в три зони.

balopresa-kubota

С оглед на предстоящия прием за закупуване на техника по НПВУ, който се очаква да стартира в рамките на следващия месец, земеделците могат да намерят на щанда Кубота България всичко, което им е необходимо и да получат пълно съдействие в процеса на кандидатстване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.