1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Национално изложение в Сливен ще покаже модерно животновъдство и бъдещето на сектора в България

Национално изложение в Сливен ще покаже модерно животновъдство и бъдещето на сектора в България

Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“

Над 550 елитни български животни ще участват в 16-тото издание на Националното животновъдно изложение. То ще се проведе на 16 и 17 септември 2022 г., а домакин на събитието ще е в град Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Изложението ще бъде официално открито на 17 септември от министъра на земеделието г-н Явор Гечев и изпълнителният директор на ИАСРЖ г-н Георги Йорданов.

Най-многобройни ще са животните, които представят овцевъдството и козевъдството – 400 от 38 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „Българска мурра“ също ще вземат престижно участие.

Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от 8 породи коне Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Чистокръвна Английска порода, Арабска шагия и забележителната Ахал-Теке.

Традиционно за събитието ще видим и породата „Българско овчарско куче“. Разнообразието при зайци ще бъде осигурено за изложението от Земеделския институт и много частни стопани. Освен професионалисти в бранша и любители, добре дошли на изложбата са и най-малките посетители, които е важно да възпитаваме любов и респект към животновъдството от най-млада възраст, категорични са организаторите.  

Предизвикателство. Сътрудничество. Съзидание.

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в сектора в България, които ще дадат нови отговори на настоящите и бъдещите въпроси на съвременното животновъдство. „Имаме амбицията да обединим таланти от стартиращи фирми и инженери по животновъдни технологии за решаване на конкретни проблеми, идентифицирани от сектора на животновъдството“, подчертават организаторите.

Съпътстваща програма на Националното животновъдно изложение тази година е изключително богата и пъстра. „Трансформация на животновъдството“ е основната тема, която стои във фокуса на институциите, учените и професионалистите, ангажирани в сектора. Затова в рамките на форума в Сливен ще бъдат дискутирани механизми и концепции за отглеждане, които да са благоприятни за животните, околната среда, климата, и в същото време – конкурентоспособни и ориентирани към потребителите. „Храна за бъдещето“ е друга инициатива от съпътстващата програма, която ще предоставя информация за иновативни формули и процеси за производство на фураж, в контекста на хуманното отношение към животните, околната среда и алтернативните източници на протеини. За поредна година Асоциацията на месопреработвателите в България ще участва в изложението с кампанията „Дни на българското месо“, която насърчаване развитието на сектора чрез популяризиране на българското месо на вътрешния и международните пазари.

Гласовете на фермерите и техните продукти

Националното изложение СЛИВЕН 2022 е важен форум за животновъдите в България. В социално и икономически трудни времена индустрията е доказала, че остава сплотена и отговорна към потребителите с разнообразието и качеството на храната, която слагат на масата. Затова тази среща между професионалисти, обмена на информация и знания е голямата добавена стойност за всички участници, но и за посетителите, които ще отидат на 16 и 17 септември в Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. На фермерския базар ще могат да се опитат вкусни родни продукти и всеки да отнесе късче от фермата до трапезата си. 

Програма на събитието вижте ТУК



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.