1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 4,2 млн. пилета трябва да бъдат умъртвени в САЩ

4,2 млн. пилета трябва да бъдат умъртвени в САЩ

Въпреки че птичият грип е станал донякъде обичаен сред домашните птици, разпространението му сред едрия рогат добитък увеличи притесненията от болестта

Близо 4,2 милиона пилета в щата Айова ще трябва да бъдат умъртвени, след като в голяма ферма за яйца беше открит случай на високопатогенен птичи грип, съобщиха ветеринарните власти в Съединените щати.
 
Засегната е ферма в окръг Сиукс, който се намира в северозападната част на Айова, като това е поредното огнище на болестта, която продължава вече години и сега засяга и млекодайния добитък. Миналата седмица вирусът беше потвърден във ферма за яйца западно от Минеаполис, Минесота, което доведе до принудителното умъртвяване на близо 1,4 милиона птици. Като цяло от началото на епидемията през 2022 година досега са били убити 92,34 милиона птици, сочат данни на министерството на земеделието във Вашингтон.
Въпреки че птичият грип е станал донякъде обичаен сред домашните птици, разпространението му сред едрия рогат добитък увеличи притесненията от болестта. През май втори работник във ферма беше диагностициран с птичи грип, а вирусът беше открит както в говеждото месо, така и в млякото. Той е потвърден във ферми за млечен добитък в девет щата.
 
Здравните и земеделските служители продължават да твърдят, че рискът за населението остава нисък. От министерството на земеделието посочват, че няма месо от заболяла млечна крава, което да е било допуснато да влезе в хранителната верига на страната и говеждото месо остава безопасно за консумация.
 
Работниците, които са в контакт със заразени животни, са изложени на по-висок риск. Единствените три случая при хора, потвърдени в Съединените щати, включват двама работници в млекопреработвателно предприятие и един човек, който е работил при клане на заразени птици в птицеферма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.