1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 70 000 патици ще умъртвят в Бавария

70 000 патици ще умъртвят в Бавария

Този регион в Бавария е един от центровете на птицевъдството в провинцията

70 000 патици в птицеферма в източна Бавария трябва да бъдат умъртвени, след като сред тях бяха открити заразени с птичи грип. Това е поредният случай на птичи грип в региона, който засяга големи ферми. 
 
Първият беше през 2007 година, когато се наложи да бъдат умъртвени 180 хиляди патици. При подобен случай няколко години по-късно други 25 000 птици станаха жертва на превантивните мерки. Последният случай е от март 2021-а, когато в една яйцеферма бяха умъртвени 50 хиляди кокошки носачки.
 
За опасността от ново огнище се говори още от миналата седмица, когато в чертите на градчето Бургленгенфелд беше намерен мъртъв лебед, носител на вируса. Веднага след потвърждаване на диагнозата всички околни птицеферми бяха уведомени да приведат в действие превантивните мерки за биосигурност, предвиден в закона.
 
Този регион в Бавария е един от центровете на птицевъдството в провинцията. В радиус от няколко километра са концентрирани десетина големи ферми с по няколко десетки хиляди животни. Според правилата всички птици в едно стопанство трябва да бъдат убити, когато дори една птица даде положителен тест за птичи грип. Природните дадености на региона са допълнителен утежняващ ситуацията фактор, тъй като из него са пръснато много водни площи, привличащи голям брой диви птици. Именно те се смятат за преносители на вируса.
В същото време в чешкото село Брод, което се намира само на 10 километра източно от границата с Бавария, също има случай на птичи грип. Там в две ферми на умъртвяване подлежат 600 хиляди птици. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.