1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Африканската чума достигна диви свине в Северна Италия

Африканската чума достигна диви свине в Северна Италия

Притеснения изпитват и в пограничните региони на Швейцария

В 78 общини на северноиталианския регион Пиемонт и в 36 в съседна Лигурия са открити мъртви диви свине, заразени с вируса на африканската чума. Болестта е регистрирана и в няколко малки ферми, където животните бяха умъртвени принудително.
 
Около местата на находките е очертана т.нар. червена зона, от която е забранен износът на свинско месо. В съседните италиански региони е обявена тревога от най-висока степен, тъй като в Ломбардия и Емилия-Романа се произвеждат редица колбасарски специалитети, сред които и прочутата Пармска шунка. В сектора на свиневъдството и преработката в тази част на Италия работят около 30 хиляди души, а с 9 милиона животни и годишен оборот от 8 милиарда евро страната е седмият най-голям производител на свинско месо в Европейския съюз.
 
Притеснения изпитват и в пограничните региони на Швейцария. Тамошните власти забраниха импорта на месо от заразените италиански региони, а свиневъдите бяха посъветвани да не дават на животните си остатъци от човешка храна. Всички стопанства трябва да проверят загражденията си и да спазват строги хигиенни предписания. Населението на южните швейцарски региони е призовано да не внася италиански колбаси и да не изхвърля храна, съдържаща месо, извън съдовете за смет.
 
Засега Швейцария е една от малкото европейски държави, останала пощадена от африканската чума. За тамошните фермери заразата би довела до сериозни финансови щети, тъй като нито една застраховка не плаща при евентуално спиране на производството. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.