1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Африканската чума по свинете достигна и Южна Корея

Африканската чума по свинете достигна и Южна Корея

Африканската чума по свинете достигна и Южна Корея. Първите случаи на заболяването бяха регистрирани в свинекомплекс близо до границата със Северна Корея, съобщават от земеделското министерство в Сеул.

След като в началото на седмицата във фермата бяха открити 5 умрели свине, ветеринарните власти в Южна Корея наредиха принудителното умъртвяване на общо 4 000 животни в заразения комплекс и в две съседни стопанства.

С това Южна Корея стана поредната азиатска държава с наличието на вируса на aфриканската чума. Разпространението на болестта започна през август миналата година от Китай и междувременно достигна почти всички съседни страни. Преди 4 месеца бяха регистрирани и първите случаи в северната част на Корейския полуостров.

В момента по заповед на южнокорейските власти всички свинеферми, кланици и производствени мощности за фуражи са поставени под карантина за 48 часа. Животните в 6300 свинеферми ще бъдат прегледани, а стопанствата – дезинфекцирани. По официални данни в страната се отглеждат над 11 милиона свине. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.