1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Аграрните планове на „светофарната” коалиция в Германия

Аграрните планове на „светофарната” коалиция в Германия

Един от основните приоритети е преминаването на животновъдството към по-хуманни начини на отглеждане

Три седмици след парламентарните избори в Германия се очертава тройна коалиция между Социалдемократи, Зелени и Либерали. След продължилите десет дни сондажи, трите партии решиха да започнат официални преговори за съставяне на правителство. Ето какво предвиждат те за селското стопанство.
 
В заключителната декларация след сондажите бъдещата "светофарна" коалиция, наречена така заради цветовете на Социалдемократите и Либералите, се казва, че аграрният сектор ще продължи да получава подкрепа от държавата. Целта е той да поеме по път, който ще го направи по-устойчив и щадящ околната среда, като в същото време се гарантират доходите на фермерите.
 
Един от основните приоритети е преминаването на животновъдството към по-хуманни начини на отглеждане. А за да могат потребителите да правят своя информиран избор, месните продукти ще получат обозначение за начина на отглеждане. Освен това е предвидено намаляване на препаратите за растителна защита до приемливо за всички страни ниво, така че да се предотвратят вреди за околната среда.
 
Прави впечатление, че в документа понятието "аграрен преход" не се споменава, не става дума и за европейската аграрна политика. Вместо това се набляга на инфраструктурата в селските райони, като на преден план се извеждат бързия интернет, по-добрите транспортни връзки и възможностите за пазаруване.
 
По въпроса за енергетиката бъдещите евентуални партньори са единодушни, че трябва да се стимулира изграждането на електроцентрали с възобновяеми източници. За тази цел те смятат да предоставят 2 процента от сухоземната площ на Германия за поставянето на ветрогенератори, а соларните панели върху нови офисни и индустриални сгради да станат задължителни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.