1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Атанас Панайотов получи наградата за зооинженер-селекционер за 2022 г.

Атанас Панайотов получи наградата за зооинженер-селекционер за 2022 г.

Проф. Радослав Славов беше отличен за цялостен принос в развъдната дейност

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството отличи най-добрите зооинженери на 2022 г. Наградите бяха връчени в четири категории на тържествена церемония край Варна.

Зооинженерството е висш пилотаж в животновъдството. Около тази позиция се обединиха всички присъстващи на церемонията. Общо девет бяха номинациите в четири категории – за селекция, мениджър, перспективен млад зооинженер и награда за цялостен принос.

Наградата за перспективен млад зооинженер получиха Мария Коевска и Никола Бояджиев. Младият мъж повече от 15 години отглежда говеда, пчели, пернати и риба. „Това отличие е по-скоро едно предизвикателство към нас, защото това е една награда за постижения, които трябва да постигнеш тепърва, а не които вече си извоювал. Мисля, че трябва много сериозно и отговорно да подходим към животновъдството в България и да успеем да го съхраним, защото времената са много трудни и все по-малко колеги остават и успяват да устоят на тези предизвикателства в новото време“, каза Никола Бояджиев.

В категорията зооинженер-селекционер призът беше връчен на Атанас Панайотов, който 50 години работи в сферата на овцевъдството. Наградата за зооинженер-мениджър отиде при Джанер Али, който е заместник-производствен директор на най-големия свинекомплекс у нас.

Проф. Радослав Славов беше отличен за цялостен принос в развъдната дейност, за своята преподавателска, научна и селекционна дейност.

На срещата бяха изтъкнати постиженията на селекцията у нас през 2022 г., особено при работата с мъжки разплодни животни.

„Развъдните организации предлагат на своите членове висококачествени животни, добре отгледани. В този процес ИАСРЖ извършва много стриктен контрол. На ДНК контрол са подложени всички мъжки разплодници, както в оцевъдството така и в говедовъдството“, каза Георги Йорданов, изпълнителен директор на ИАСРЖ.

Организатор на събитието е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството с подкрепата на Министерството на земеделието, Съюза на зооинженерите в България, водещите аграрни университети у нас, развъдни организации и фермери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.