1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австралия възстановява поголовието от говеда

Австралия възстановява поголовието от говеда

Проблемът с недостига на работна ръка обаче се запазва

След като през 2020 година поголовието от говеда в Австралия падна до най-ниското си ниво от началото на хилядолетието, сега стадата постепенно се възстановяват. В най-новата си прогноза браншовият съюз на животновъдите посочва, че до края на юли броят на говедата ще достигне 27 милиона 580 хиляди, което е с милион и половина повече в сравнение с миналата година. За 2023-та се очаква ръст от 4% до 28,7 милиона.
 
Браншовиците обясняват положителното развитие с два основни фактора. На първо място са добрите метеорологични условия – достатъчно валежи, осигуряващи добра хранителна основа за животните. Втората причина е свързана с пандемията. Заради високия брой заболели служители и работници в края на миналата и началото на тази година, в кланиците са се събрали много животни, които не са могли да бъдат обработени. През първото тримесечие на 2022 броят на закланите говеда беше с 6 процента под нивото на миналата година, а поголовието във фермите за угояване се увеличи с 9,5 на сто до нов рекорд.
 
Междувременно, някои месопреработвателни предприятия въведоха 6-дневна работна седмица, за да наваксат с клането на животните. Проблемът с недостига на работна ръка обаче се запазва, тъй като все още има много служители, които са в карантина заради коронавируса. Затова от браншовия съюз очакват тази година да бъдат заклани около 6,5 милиона говеда, което е само с 2,7 % над слабия резултат от 2021 година.
За догодина се прогнозира ръст на поголовието с повече от 10%. През 2022 износът на говеждо месо от Петия континент ще достигне 1,38 милиона тона, а през следващата година – 1,57 милиона тона. В същото време страната драстично намалява експорта на живи животни. През настоящата и следващата година ще бъдат изнесени по 500 хиляди, което е с 50% по-малко, отколкото преди 3 години. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.