1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австрийски животновъди настояват пред ЕК за зони, свободни от вълци

Австрийски животновъди настояват пред ЕК за зони, свободни от вълци

Фермерите искат Европейската комисия да направи нова оценка на състоянието на вълчата популация

Представители на австрийските животновъди се срещнаха в Страсбург с еврокомисаря по околната среда Виргиниюс Синкявичюс и му предадоха списък с искания за справяне с проблема с вълците. Към австрийските стопани се присъединиха и техни колеги от Южен Тирол и Бавария.
 
Фермерите настояват Европейската комисия да направи нова оценка на състоянието на вълчата популация в Съюза и да променят статута на защита на големите хищници. Подкрепа за тези искания те получават от австрийски евродепутати от Аграрната комисия и Комисията по околна среда.
 
При срещата с комисар Синкявичюс двамата народни представители застанаха зад настояването Европейският съюз да има региони, свободни от вълци, които да защитят селските региони, особено в Алпите. През последните години вълците са се размножили дотолкова, че са се превърнали в проблем и вече нямат нужда от специална защита, смятат австрийските политици. Те изтъкват, че след като популацията на хищниците е експлодирала, е необходима и промяна в статута им.
 
Фермерите от Австрия, Италия и Германия, участвали в срещата, посочиха, че заради вълците е застрашено пасищното животновъдство, характерно за алпийския регион. Затова искат законови промени, които да отразяват актуалното състояние и да допринесат за опазването на сектора, както и на традициите за местното население. Според тях защитата на стадата, предлагана от Комисията, на практика е невъзможна за прилагане и за финансиране. 
 
Виргиниюс Синкявичюс от своя страна увери животновъдите, че ще им окаже подкрепа и подчерта изключенията, които и сега съществуват в регламента за хабитатите, и които позволяват отстрела на вълци при определени обстоятелства. Според комисаря популацията от вълци все още не е достигнала стабилно ниво, затова преоценка на статута скоро няма да има. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.