1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. БАБХ задържа пратка с 16 незаконни домашни любимци при опит да напуснат Република България

БАБХ задържа пратка с 16 незаконни домашни любимци при опит да напуснат Република България

При масирана акция за проверка на шест ГКПП за незаконно транспортиране на животни е задържана пратка с 16 домашни любимци, няколко други са върнати в местата на произход. Проверени са около 70 пратки с домашни любимци и коне

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа пратка с 16 домашни любимци (котки и кучета) при опит да преминат българо-румънската граница с нередовни документи. На ГКПП-Дунав мост комисия от служители на БАБХ с спряла за проверка специализирано транспортно средство за превоз на домашни любимци. Придружителят на животните е представил на контролиращите паспорти за всички животни, но при проверката се установява, че попълнените данни са непълни, липсват и сертификати за превоз. Паспортите на животните са задържани за допълнителна проверка в ОДБХ–Русе, на превозвача е издаден акт за административно нарушение. 

Във връзка с установените нарушения БАБХ е потърсила съдействие от „Икономическа полиция“, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Животните са настанени в регистриран, съгласно законодателството приют, до приключване на проверката.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за проверка на шест ГКПП в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за незаконно транспортиране на животни. Действията са по заповед на изпълнителния директор на БАБХ по повод зачестили сигнали за нелегален транспорт на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни. 

На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.

Проверяващите на ГКПП Дунав мост 2 са издали на място акт на български гражданин за транспортиране на животни без ветеринарномедицински сертификат и липса на сертификат за продължителни пътувания, превозващ домашни любимци в неодобрено и нелицензирано за целта транспортно средство.

Други пратки с кучета е върната обратно в България, заради несъответствия в документите им (паспорти), чипове и неотразени данни в Информационната система на БАБХ - ВетИС.

На ГКПП при Силистра е извършена проверка на специализирано транспортно средство за превоз на живи животни, в което са установени 14 кучета. Животните са превозвани от Беларус към България. При проверката е установено, че броят на животните не отговаря на отбелязания в документите, а на адреса с крайно местодомуване няма регистриран животновъден обект. Заради двете нарушения транспортното средство не е допуснато на територията на Република България.

При проверките на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Оряхово няма установени нарушения. Проверяващите на Дуранкулак и служители на Общински приют – Добрич са се отзовали на сигнал за нерегламентирано преминаване през ГКПП Русе на 3 кучета. Любимците са настанени в приюта, преминали са през задължителните ветеринарномедицински мероприятия, поставени са им чипове и вече са намерили осиновители.

Инспекторите на ГКПП Калотина са издали на място един акт на стопанин, превозващ куче без поставен чип и с некоректно попълнен паспорт. За две кучета с произход от други държавни е възникнало съмнение за фалшифициране на придружаващите ги документи.

По време на акцията на шестте гранични пункта служителите са съдействали на украински граждани, търсещи временна закрила, при преминаването им на българска територия с домашни любимци. На пункт Дунав мост активно участие са взели и екипи на Български червен кръст (БЧК), за което БАБХ изказва благодарност на доброволците!

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.