1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. България и САЩ ще реализират съвместен проект в областта на генетиката в говедовъдството

България и САЩ ще реализират съвместен проект в областта на генетиката в говедовъдството

Сътрудничество и обмяна на добри практики бе тема на разговорите с председателя на Кооперативния съюз на щата Уисконсин, който обединява широк кръг от земеделски стопани и организации в САЩ

Възможностите за подготовка и реализация на съвместен проект в областта на генетичните технологии с насоченост към подобряване на продуктивността в млечното говедовъдство. Това обсъдиха министърът на земеделието Явор Гечев, губернаторът на Уисконсин Тони Евърс и министърът на земеделието, търговията и защитата на потребителите на същия щат Ранди Романски. Официалната среща се проведе в рамките на визитата в САЩ на българския аграрен министър през миналата седмица. В разговорите участва и ресорният заместник-министър доц. Крум Неделков.

„Осъществяването на този съвместен проект ще даде възможност на страната ни да постави основите за развитие на модерното животновъдство, в крак с новите тенденции в сектора“, коментира министър Гечев. И добави, че по този начин ще се затвърди и традиционното добро сътрудничество между България и САЩ в областта на земеделието. „Обмяната на опит с едни от най-добрите ферми в света може да донесе само добавена стойност в българското земеделие и ние трябва да се възползваме максимално от това“, отбеляза още българският аграрен министър.

Министър Гечев проведе и редица работни срещи във високо технологични ферми, използващи генотипиране на селскостопански животни и други съвременни начини за отглеждането им. Организираната от домакините програма на визитата включваше и посещение в една от водещите лаборатории в щата. Там българската делегация се запозна с геномно тестване и хромозонно чифтосване при говеда.

Сътрудничество и обмяна на добри практики бе тема на разговорите с председателя на Кооперативния съюз на щата Уисконсин, който обединява широк кръг от земеделски стопани и организации в САЩ.

Специализираното образование и програми за съвместно преподаване във висшите училища бе акцент в срещите на заместник-министъра на земеделието доц. Крум Неделков. Той оцени обмяната на опит между университетите като един от работещите инструменти за задълбочаване на знанията на студентите. „Такива програми предизвикват интерес сред подрастващото поколение и допринасят за бъдеща им реализация не само в аграрния отрасъл, но и в научните среди“, посочи доц. Крум Неделков.

Щатът Уисконсин е „млечният щат“ на Америка. Селското стопанство на Уисконсин е голям икономически двигател, допринасящ със 104,8 милиарда долара годишно за икономиката на щата. Над 64 100 ферми са разположени на територия от 5,7 млн. ха в Уисконсин. Там има около 6 000 млечни ферми, повече от всеки друг щат и 1,28 милиона крави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.