1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Баварска мандра отмени забраната за своите доставчици

Баварска мандра отмени забраната за своите доставчици

Забраната за прилагане на хербициди, съдържащи глифозат, беше наложена през 2018 година

Наложената от баварска мандра забрана за ползване на глифозат от нейните доставчици на мляко, беше отменена. Причината са големите разходи, с които млекопроизводителите се борят в момента. 
 
Забраната за прилагане на хербициди, съдържащи глифозат, беше наложена през 2018 година и тогава намери широк отзвук в германската общественост. За да облекчи ситуацията за животновъдите, мандрата отменя мярката.
 
В писмо до доставчиците от компанията изтъкват, че ръководството осъзнава пред какви предизвикателства са поставени те на фона на войната в Украйна, заради която поскъпнаха енергоносителите, фуражите и торовете. При това положение фирмата разрешава на фермерите отново да пръскат с глифозат, като посочват, че продължителността на разрешението ще зависи от развитието на пазарите, както и от органите на Европейския съюз, които отговарят за лиценза на препаратите.
 
Природозащитници в Бавария остро критикуваха отмяната на забраната. В изявление на екоорганизацията БУНД се казва, че вместо да разрешава ползването на глифозат от фермерите, които през последните 4 години са се справяли и без хербицида, мандрата е трябвало да вдигне изкупните цени, ако наистина е искала да помогне на стопаните.
 
Според друга природозащитна организация отмяната не води до облекчаване на финансовата ситуация. Обработката на площите чрез механични способи вдига разходите с 20-30 евро на хектар. Толкова струват и препаратите, съдържащи хербицида. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.