1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Bе Organic: Работещ пример за биологично и високотехнологично стопанство

Bе Organic: Работещ пример за биологично и високотехнологично стопанство

На гости на Венцислав Върбанов в гр. Долни Дъбник

Запознайте се отблизо с една успешна биоферма с над 2000 овце-майки и подрастващи агнета. Националната кампания Bе Organic популяризира добрите практики в биологичното земеделие. Благодарение на нея Био овцеферма КАМЕЛИЯ-ВАСИЛ ГЕТОВ в град Долни Дъбник отвори врати за посетители.

Събитието е организирано по проект CAP Green Zone: Be Organic, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Инвестиции в технологии и биосигурност

Собственик на биофермата е един от дългогодишните зърнопроизводители у нас - Венцислав Върбанов и бивш земеделски министър. Първото нещо, с което той запозна гостите, е наскоро реализирана инвестиция, свързана с вентилацията в помещенията за отглеждане на овцете и подрастващите агнета. В България има няколко такива типови проекта, обясни той, в това число и неговия. Модерната конструкция е дело на италиански специалисти. Иновацията се състои в това, че билото на покрива е отворено, благодарение на което специфичната миризма на амоняк я няма. Височината на сградата и отворите на покрива дават възможност въздухът по естествен начин да се пречиства. Така животните имат достъп до чист въздух и са здрави. Вентилацията създава и добри условия за персонала.

Хигиената във фермата е на изключително високо ниво, почти ежедневно се освежава постелята на животните, а пътеките блестят от чистота. Торът се изнася на нивите на земеделеца за отглеждане на зърнено-житните му култури.

beorganik-hranene

Бъдещ идеен проект предвижда линия за компост, с който да се торят биосертифицираните площи с царевица, от която се произвежда храна за животните.

Всичко във фермата е механизирано, физическият труд е сведен до минимум. Въпреки това стопанството изпитва затруднения поради липса на работна сила. Скоро се очаква да пристигнат работници от Непал, които да се заемат с обслужването на животните.

be-organic-farm

Селекция и технология на отглеждане

Животните са високопродуктивни, с над 300 л на лактация. Над 15 години в стадото е работено с поглъщателно кръстосване с кочове Асаф. Животните са издръжливи и приспособени за ареала. Антибиотиците, като възможност за лечение, тук не са разрешени.

Храненето се осъществява с фуражо-раздаващо ремарке, а фиксатори помагат за инвентаризация на стадото. Има внедрена технология за пречистване на водата, чрез която тя се структурира и минава през съответни филтри, за да достигне до животните с показатели на питейна вода.

be organic-ferma

Доилната зала е на много високо технологично ниво - лесно е за персонала и на животните е осигурен комфорт. Едновременно могат да бъдат обслужени 72 животни.

“Смея да кажа, че продукцията ни е с изключително качество. Това е резултат от добра генетика, качествена храна и вода, добри зоохигиенни условия”, посочи Върбанов.

Сред гостите беше Тенчо Христов от Фондация Биоселена, който изрази задоволство от видяното. Експертът призна, че за първи път е в биоферма в такъв мащаб - промишлен тип на производство. “Наистина много ми хареса, създадени са много добри условия. Личи, че животните се гледат добре, спокойни са, здрави и имат висока продуктивност. Желая им успех.”

Биопродуктите – търсени, но недооценени

Млякото обаче се изкупува на цената на конвенционалното. Разходът за производството му и приходите от него не съвпадат, обясни управителят на фермата. Затова е необходимо биофермите да бъдат подпомагани от държавата, да има по-високи изкупни цени за млякото и по-добри приходи.

Качеството е много високо, но когато стигнем до неговата реализация, удряме на камък. Първо, биологично мляко не се търси или ако се търси, разликата от 10 стотинки за литър не покрива високите разходи за производството му. През последните няколко години не само броят на биофермите се свива. Голяма част от конвенционалните се ликвидираха, именно заради ниските изкупни цени. За съжаление, тенденцията трайно продължава. В момента овче мляко се купува под 2 лв./л, което е подигравка с труда на хората. Тук няма събота, неделя, Нова година, празник. Животните искат да бъдат обслужвани и се работи всеки ден. Интерес към овче прясно мляко има, но търговците не дават висока цена, разказаха от фермата.

По-добра осведоменост, повече мотивация

Посещението на модерната овцеферма е част от проекта CAP Green Zone: Be Organic!, чиято цел е насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна.

Сред предизвикатествата пред проекта се открояват повишаване на осведомеността и доверието на потребителите в качеството на биопродуктите и представяне на сектора в светлината на неговите инвестиционни предимства, като акцентира върху безспорния принос на ОСП за икономическия растеж в селските райони.

Информационната кампания представя добри практики за това как ОСП подкрепя иновативните фермери в прехода към устойчивост на производството на храни и ограничаване на вредните емисии и устойчивото управление на природните ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.