1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Берлин затяга контрола над антибиотиците в сектор Животновъдство

Берлин затяга контрола над антибиотиците в сектор Животновъдство

През 2019 година повече от милион и 200 000 души в цял свят са починали от инфекции с бактерии, резистентни на антибиотици, показва международно проучване. След като Европейският съюз наскоро обяви проблема за един от трите най-опасни за здравето на хората, Германия предприема нови мерки за контрол на лекарствата в животновъдството.
 
През последните години все повече антибиотици се прилагат както в хуманната, така и във ветеринарната медицина. Това води дотам, че някои бактерии развиват резистенция, т.е. не се поддават на лечение с такива медикаменти. В тази връзка германското земеделско министерство предлага по-строг контрол на антибиотиците в животновъдството. 
 
По думите на министър Йоздемир прилагането на лекарства в сектора трябва да бъде намален драстично, за да разполагат лекарите и в бъдеще със средства за борба срещу инфекционните заболявания. Внесеният от него законопроект предвижда по-големи правомощия за ветеринарните власти по места, които да имат правото да забраняват даването на антибиотици. Друга мярка се отнася за събраните данни, които трябва да се предават на Европейската агенция за лекарствата.
 
В отговор на предложения закон селскостопански организации в страната предупредиха, че лекуването на животните с антибиотици трябва да остане възможно, ако няма друга алтернатива. „Опазването на здравето на животните е на първо място“, се казва в изявление на Германския земеделски съюз. Браншовиците твърдят, че намаляването на количествата не води задължително и до избягване на резистенции.
 
В своята стратегия „От фермата до трапезата“ Европейската комисия си е поставила за цел до 2030 година да намали наполовина антибиотиците в животновъдството. Важен елемент от това намерение е представен от Брюксел списък с особено важни медикаменти, които би трябвало да се прилагат само в хуманната, но не и във ветеринарната медицина. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.