1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Без изложби на гълъби заради опасност от птичи грип

Без изложби на гълъби заради опасност от птичи грип

Забраната възпрепятства поддържането на генетичния фонд

Проблеми с птичия грип и движението на птици. По думите на стопани в Европейския съюз, мерки се взимат, където възникне огнището и в останалите райони транспорта е разрешен. Не така е у нас. Сашо Сарандев, председател на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни в Република България, обясни:
 
„У нас е оставена една вратичка в заповедта, в която пише, че всяка местна структура на БАБХ може да реши дали да забрани или да разреши провеждането на такива мероприятия – изложби, пазари. Съответно местните структури си измиват ръцете и забраняват, за да им е мирна главата.“ В същото време в София всяка събота и неделя се провеждат пазари, на които се продават птици.
 
„Ние имаме регистрирани ветеринарни обекти, изваждаме пътни листи. Птиците всяка година се ваксинират с по няколко вида ваксини за няколко вида болести. Изпълняваме всички ветеринарни изисквания. Последната ни изложба беше 2019 година в град Шумен, събрахме около 2200 птици, имахме гости от Сърбия, Румъния, Хърватска, Босна, Франция, Италия, които също носеха своите птици. Ние сме селекционери. Ние създаваме породите. Ние ги опазваме. От 40 български породи гълъби, 38 са стари породи съществували по времето на дядовците ни, прадядовците ни, а ние опазихме, защитихме пред Европейската общност и 34 вече имат свой собствен уникален номер в Европа.“
 
Забраната за провеждането на мероприятия най-вече възпрепятства поддържането на генетичния фонд. А основната цел на сдружението е опазване и подобряване на наличния генетичен фонд местни породи и международно признати породи гълъби, представянето им пред европейската гълъбовъдна и развъдна общественост с цел вписването им в регистъра на породите.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.