1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Болест по говедата в Индия води до протести

Болест по говедата в Индия води до протести

Нодуларният дерматит е вирусно заболяване и се пренася най-вече от комари

Разпространението на заразен нодуларен дерматит по говедата в индийския щат Раджастан предизвика масови протести в столицата Джайпур. Стигна се и до сблъсъци с полицията.
 
Жертва на болестта до момента са станали над 57 000  говеда, като заразени животни има и в други региони на Индия. За хиндуисткото мнозинство в страната говедата са свещени и месото им не се консумира, за разлика от млякото. Недоволството на населението е насочено именно срещу цените на млякото, скочили през последните дни заради болестта.
 
Нодуларният дерматит е вирусно заболяване и се пренася най-вече от комари, среща се и в Европа. При преживните животни то води до с треска, нарушения в очите и носа, нодуларни и некротични изменения на кожата, оток на крайниците, както и подути лимфни възли. Заболеваемостта е висока, но смъртността е сравнително ниска. Въпреки това в Индия от болестта умират голям брой говеда.
За да обърне внимание към проблема, депутат от управляващата в Делхи партия на премиера Нарендра Моди, която в Раджастан е в опозиция, доведе в местния парламент крава и я завърза в пленарната зала. В отговор правителството на щата се обърна към централните власти с молба да изпратят ваксини, медикаменти и ветеринарни лекари, които да се справят с кризата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.