1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Британка не дава да се умъртви болната й алпака

Британка не дава да се умъртви болната й алпака

Снимка:

Хелън Макдоналд не вярва, че Джеронимо наистина е заразен с туберкулоза

Случай с болна от туберкулоза по говедата алпака стигна до Върховния съд на Англия. На последна инстанция той постанови, че животното трябва да бъде умъртвено, тъй като представлява заплаха както за други животни, така и за хората. Собственичката на алпаката Джеронимо не е съгласна.
 
Хелън Макдоналд не вярва, че Джеронимо наистина е заразен с туберкулоза и твърди, че направените два теста са неблагонадеждни. Затова тя продължава да се съпротивява срещу съдебното решение, според което крайният срок за умъртвяването на алпаката изтича в петък вечер.
 
Подкрепа за своята позиция фермерката получава от редица екоактивисти, които от дни протестират около стопанството й в селцето Уикуар в западна Англия. Първоначалното нареждане за умъртвяването на животното дойде от министерството на земеделието и околната среда с аргумента, че алпаката може да зарази други животни. Според госпожа Макдоналд Джериномо е здрав и за да докаже своята теза, тя е инсталирала уеб-камери, които показват алпаката ден и нощ. Събралите се пред фермата й активисти обявиха, че ще блокират пътища и ще издигнат жива бариера около Джеронимо, ако властите изпратят някого да го умъртви.
 
Спорът за живота на алпаката продължава вече няколко седмици. На първа инстанция в началото на месеца местният съд потвърди нареждането на ветеринарните власти и даде срок от 30 дни за изпълнението му. Макдоналд обжалва и се стигна до решението на Върховния съд в Лондон.
Туберкулозата по говедата е сериозен проблем за британските фермери. Всяка седмица принудително се умъртвяват по 500 животни, за да се спре разпространението на болестта, отбелязват от земеделското министерство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.