1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Британски медии: Норки със зеещи рани лежат в мръсни клетки в България

Британски медии: Норки със зеещи рани лежат в мръсни клетки в България

Daily Mail – вторият най-четен англоезичен онлайн вестник в света – качи шокиращи кадри от фермата за норки до Стара Загора

Кадрите са от последната останала ферма за норки в България, където до 100 000 животни се убиват всяка година за кожи. В кадрите се виждат животни със зеещи рани, затворени в малки, ръждясали клетки, покрити с паяжини. Виждат се и трупове на умрели норки, оставени да гният в клетките, пише още ежедневникът.

Според Павлина Кузманова от Съюза на норковъдите в България, фермата за норки, от която са кадрите, е сертифицирана по програмата WelFur, разработена от индустрията за кожи от норки като стандарт за хуманно отношение към животните.

Освен жестоките условия и мръсотия, в която се намират норките във фермата, вижда се, че част от животните са избягали от изкривените и изпочупени клетки. Те са били заварени да се разхождат свободно в халетата от разследващите, заснели кадрите. Разследващи многократно са посетили фермата до с. Маджерито, Старозагорско, през 2021 г. Избягалите норки могат да нанесат значителни щети на местните популации от диви животни и на селскостопански обекти.

Кадрите, публикувани във Великобритания, станаха обект на силен обществен интерес у нас през април тази година. Тогава бяха разпространени от организацията „Невидими животни“ в българския национален ефир за първи път.

Малко след публикуването им в медийното пространство, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде проект на заповед, която на практика ще затвори фермата за норки до Стара Загора. Министър Сандов се аргументира със заплахата, която норките представляват за биологичното разнообразие. Проектозаповедта беше обект на обществено обсъждане до 10 май и по нея са постъпили над 1500 становища, повечето от които „за“ забраната, каза министър Сандов пред БНТ. Министърът възнамерява да потвърди заповедта си.

Във Великобритания се обсъжда приемането на забрана на вноса и продажбата на ценни кожи. Страната е забранила фермите за ценни кожи от 2000 г. насам.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.