1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. БВС: Колегите от БАБХ трябва да се опрат на нас за борбата с АЧС

БВС: Колегите от БАБХ трябва да се опрат на нас за борбата с АЧС

От БАБХ отговориха, че Планът не е нов

На 7 април Министерски съвет одобри План за предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в България за периода 2021 - 2023 година. Предложените в него мерки са продължение на пакета от дейности, прилагани през 2020 г.

д-р Даниел Денев, „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, БАБХ:

д-р Даниел Денев

д-р Даниел Денев, "Здравеопазване и хуманно отношение към животните", БАБХ

„В Плана са включени приблизително 10 държавни институции. Базиран е основно на предотвратяване на проникването на вируса отново в страната, чрез контрол на нашата граница с европейски и неевропейски държави. Базиран е на контрол във всички видове свиневъдни комплекси – от индустриални до лични стопанства. Контрол на биосигурността в тях. Базиран е на база контрол на популацията на дивата свиня и на присъствието на вирус в популацията на дива свиня, контрол на интензитет на лова и т.н.“

Целта е да се разпределят дейностите за борба с болестта между различни държавни структури. Междувременно от Български ветеринарен съюз споделиха пред нашата медия, че не са запознати с плана и с неговото приемане за периода 2021- 2023 година.

д-р Димитър Петров, председател на Областна колегия - Велико Търново, Български ветеринарен съюз:

д-р Димитър Петров

д-р Димитър Петров, председател на Областна колегия - Велико Търново, Български ветеринарен съюз

„Колегите, които работят в  Българската агенция по храните трябва да се опрат на нас. Ние сме на първа линия в борбата. Ние сме при животните, при стопаните. Ние знаем много добре къде, какво, що и съответно с областните дирекции по безопастност на храните решаваме тези проблеми. Абсолютно задължително е, желателно е да се опрат на практикуващите ветеринарни лекари. Ние знаем кое, къде, какво става!”  

От Агенцията отговориха, че колегите им от Български ветеринарен съюз ще бъдат уведомени за това, но планът не е нещо ново, а е продължение на този от миналата година.

д-р Даниел Денев, „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, БАБХ:

 „Те са част от него, дотолкова, доколкото като регистрирани ветеринарни лекари имаме сключени договори за възлагане на определени дейности, свързани с профилактика и надзор на заразни заболявания, едно от които е и африканската чума по свинете. Техните членове, работещи в свинекомплекси и индустриални прилагат този план като си правят ежедневните рутинни проверки за биосигурност, съветват собствениците какви да са правилата за биосигурност, вземат проби, свързани с надзора на африканска чума. Останалите колеги, които не работят в индустриални свинекомплекси, но пък покриват фамилни ферми или имат ангажимент към надзора на лични стопанства, населени със свине го правят и към настоящия момент. Не мисля, че те не са запознати. Може някой от тях да е останал незапознат, предвид факта, че примерно няма касателство и не работи с домашни свине, но всички останали са запознати с него и работят по него.“

Планът за предотвратяване на разпространението на АЧС в България през 2020 г. допринесе за спад с 45% на регистрираните огнища и с 46% по-малко засегнати животни за разлика от 2019 г.

Автор: Георги Куситасев


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.