1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Бягане с кауза за животните на 2 октомври

Бягане с кауза за животните на 2 октомври

Спортното благотворително събитие “Бягане за животните” в Борисовата градина е по повод Световния ден на селскостопанските животни 2-ри октомври и във връзка със Световния ден за защита на животните 4-ти октомври

За четвърта поредна година сдружение "КАЖИ" организира благотворително “Бягане за животните”. Спортното събитие ще се проведе тази неделя, 2-ри октомври в Борисовата градина в София, до езерото "Ариана". Регистрацията започва от 10:00 ч., стартът е от 11:00 ч., а маршрутът е 5 километра. 

"2-ри октомври, освен че е обявен като Световен ден на селскостопанските животни, също така се отбелязва и като Международен ден на ненасилието. Използваме тези два повода, за да насочим вниманието върху нуждата от повече защита и състрадание към животните и към възможностите за създаване на един по-справедлив свят за тях.”, споделя Мила Попдимитрова от организаторите "КАЖИ".

Единствените изисквания към участниците в бягането са: да обичат животните, да обичат спорта и да са готови да се изморят за добра кауза. Водещо е не резултата в самото състезание, а самото участие и подкрепа на инициативата.

В бягането няма възрастови ограничения. Приключението е за всички - малки и големи, двукраки и четирикраки. Награди са предвидени в три категории: мъже, жени и деца. Ще има и томбола с награди за дошлите на събитието със своите животински приятели.

В състезанието ще вземе участие и миналогодишният победител в категорията при мъжете Тодор Димитров. Той е един от малцината души в света, които са успели да пробягат най-дългия ултрамаратон в света от почти 5000 км. 

"Радваме се, че Тодор избира отново именно нашето събитие и кауза, въпреки че в България ще се провеждат шест други състезания по същото време в различни градове. Все повече хора у нас споделят неговия пример и стават гласа на безгласните членове на нашето общество - животните.", допълва Мила Попдимитрова.

Част от средствата от бягането ще се използват за каузите за животните, които са основна дейност на сдружение КАЖИ. Това са забраната на фермите ценни кожи в България и Европейския съюз, забрана на насилственото угояване на патици за добив на втлъстен черен дроб, прекратяване на клетъчното отглеждане на кокошки-носачки, забрана на тестовете върху животни и премахване на някои от най-жестоките съоръжения в животновъдството - клетките. Освен тези кампании, в края на миналата година от организацията стартират и кампанията "Опитай 22", която позволява на всеки желаещ напълно безплатно да премине през 22 дневно предизвикателство на растително хранене с помощта на ментори и диетолози.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.