1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава: Помогнете ни да спрем незаконната търговия с кученца в България

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава: Помогнете ни да спрем незаконната търговия с кученца в България

През април 2021 г. влезе в сила Регламент за здравето на животните, според който всички развъдници в ЕС следва да бъдат регистрирани

Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия и в пряко нарушение на действащото законодателство. Преди броени дни Министерството на Земеделието, храните и горите обяви публична консултация по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската дейност. 

От ЧЕТИРИ ЛАПИ системно са изпращали становища по сериозния проблем с непрофесионалното развъждане в лоши условия и незаконната търговия с кучета през годините. Предстоящият проект може да помогне да се намерят истински решения – както при регулирането на самото развъждане, така и при контрола на продажбата  на животни онлайн.  Безскрупулни търговци, които се интересуват само от продажбата, печелят невероятни суми на гърба на нищо неподозиращите купувачи и на измъчените и често - болни животни.

four paws

Какъв е проблемът?

През април 2021 г. влезе в сила Регламент за здравето на животните, според който всички развъдници в ЕС следва да бъдат регистрирани. Според българското законодателство и досега - обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като „животновъден обект – развъдник“. Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст от 8 седмици.

Реалната ситуация, обаче е, че незаконно се продават кученца, които са:

  • Развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в незаконни развъдници. Незаконното развъждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но и означава, че няма контрол, нито гаранция за начина и условията на отглеждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно състояние.
  • Отделени твърде рано от майка си, по-малки от задължителната минимална възраст от поне 8 седмици, които не са правилно социализирани.
  • Без поставени необходимите ваксини. Продажбата на кучета без задължителните ваксинации е изключително рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на задължителните ваксинации нерядко може да доведе до фатален край на продаваното куче.
  • Без паспорт и поставен микрочип в разрез с изискването, че всички кучета следва още след навършване на 6 седмична възраст, а така и при продажба (на минимум 8 седмична възраст) да бъдат идентифицирани и регистрирани, с поставен микрочип и паспорт. По този начин, се гарантира възможността за проследяване на произхода и здравния статус на кучетата при необходимост. Липсата на документи и чип на кучетата прави невъзможно проследяването и санкционирането на продавача, извършил престъпление. 

Активната кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ е за преустановяване на незаконната търговия чрез въвеждането на законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България:

  • Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;
  • Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета – само регистрирани и микрочипирани кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран и следователно – проследим собственик;
  • Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета;
  • Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета.

Целта на кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ е да провокира българската общественост да не остане безразлична към този проблем и да се включи в консултацията по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската дейност до 15 ноември. За целта, всеки може да изпрати имейл до rrankova@mzh.government.bg и mail@mzh.government.bg с попълнен въпросник. Два въпроса са с конкретен фокус върху незаконната търговия на кучета: необходимо е гражданите да отговорят на въпрос 12 „Смятате, ли че трябва да се въведат изисквания за търговия от разстояние с домашни любимци?“ с „Да“ и да отговорят на въпрос 15 „Моля, посочете онези съществени, според Вас въпроси, които считате, че трябва да се включат в консултациите...?“ с този примерен текст като лична позиция:

„УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

Споделям становището, че има сериозен проблем с незаконната търговия с кучета и Ви призовавам да въведете промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да спрат масовото развъждане на кучета в нерегистрирани обекти в жестоки условия и продажбата на кученцата на неподозиращи купувачи онлайн, без произходът им да бъде проверен.

Призовавам Ви да предприемете законодателни промени относно развъждането и търговията с кучета в Република България, включително:

Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца.

Всички лица, практикуващи развъдна дейност, трябва да бъдат задължени да регистрират животните на себе си като първи собственик, преди да ги продадат (още от първото кученце), така че да се осигури проследяемост и отговорност в случай на проблем след продажбата на животните. 

Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета.

Онлайн сайтовете да бъдат задължени да използват технологии за проверка на продавачите на домашни любимци като позволяват само регистрирани (и микрочипирани) домашни любимци да се рекламират онлайн от техния регистриран и следователно - проследяем собственик. Това трябва да включва не само регистрация на сайтовете в регистър, но и задължителна проверка на обявите за кучета, преди те да бъдат обявени онлайн, така че да бъде спрян достъпът на незаконни развъдници до пазара.

Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета.

Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС. 

Призовавам за въвеждане на описаните по-горе предложения и спешни действия за контрол и прекратяване на нелегалната търговия с кучета, която ощетява много животни и хора.

С уважение, 

………………….“

Повече информация за това как да се включите в кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на незаконната търговия с кучета чрез тази консултация, можете да намерите тук.

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.