1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Достатъчни ли са 2 млн. лв. добавка към говедовъдството и овцевъдството?

Достатъчни ли са 2 млн. лв. добавка към говедовъдството и овцевъдството?

От бранша коментират получените средства

Обявени бяха 2 милиона лева допълнителни средства за говедовъдите и овцевъдите от страна на земеделския министър Христо Бозуков по време на откриването на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер. Каква е реакцията на бранша и достатъчни ли са тези средства?

"С тия милиони вече обществото почва да мрази фермерите. Хората не знаят, че тези 2 милиона всъщност ще увеличат ставката на животно от 1 лев на 1 лев и 30-40 стотинки. По-лошото е това, че първоначално официално се обяви една сума от 42 милиона, която ще бъде за животновъдите. След това стана 35 милиона. След това, като се разсърдиха животновъдите станаха 37 милиона. Ако излязат утре на барикадите може пак да станат 42 милиона.

Тези два милиона са 40-50 лева на крава и до 20 лева на овца, което е едно нищо на практика...", заяви Михаил Михайлов, изп. директор на Националния съюз на говедовъдите в България.

Михайлов сподели, че по разчети на животновъдите, за да оцелее една ферма у нас в момента са необходими поне 500 лв. Причините са огромния ръст на фуражите, горивата и сушата.

„Ако дойдат тези 2 милиона при едрия и дребен рогат добитък, фермерите ше получат или половин кафе или четири цигари. Толкова се равнява тази сума“, коментира още Михайлов.

Потърсихме и мнение на земеделски производители. Сред тях е Тодор Ванев, който има две ферми в Пловдивско, в които отглежда 500 млекодайни крави от породите Джерсей и Холщайн.

„Не мога да си обясня тези 2 милиона лева за кой по-напред ще стигнат и за какво точно ще бъдат. Все пак не са 20 милиона, а са 2 милиона. По 100 лева ли ще ги дават?! По 1000 лева ли, как ще ги дават? За мляко ли? За това, че се вдигна цената на фуражите, на всичко. Най-разумният вариант щеше да бъде да качат субсидията на литър мляко. Да дадат някой лев за литър произведено мляко. Все пак сме накрая на годината. Всички животновъди, специално доказваме произведеното количество мляко през годината и най-разумно и реално ще бъде, ако дадат някой лев/ стотинки за литър мляко отгоре, с което ще се вържат нещата“, сподели пред нас Тодор Ванев, земеделски производител от село Стряма, Пловдивско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.