1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Два кораба с 2600 говеда са блокирани в Средиземно море

Два кораба с 2600 говеда са блокирани в Средиземно море

Случаят стигна и до Европейския парламент

2 600 говеда, натоварени на два кораба в Средиземно море, не могат да слязат на сушата, защото сред тях има заразени с болестта син език. В момента корабите са на рейд пред островите Кипър и Сардиния, пътували са за Либия.
 
Корабите са натоварени в средата на декември в испанските пристанища Тарагона и Картагена и са отплавали за Либия на 18 декември. Вече в открито море е установено, че има говеда, носители на вируса на син език. Според испанските власти при качването на борда животните са били здрави и са разполагали със съответните сертификати за произход от региони, свободни от болестта.
 
На 10 януари Либия отказва да приеме говедата и забранява на корабите да влязат в пристанището на Триполи. Според либийското земеделско министерство отказът за разтоварване на животните е заради нарушения на ветеринарните изисквания.
 
От Либия корабите отново поемат на път и стигат най-напред до италианския остров Лампедуза, а след това до Александрия в Египет, като и на двете места не получават разрешение за разтоварване. Сега единият е пред Сардиния, а другият чака на рейд пред Фамагуста в турската част на Кипър. Междувременно италиански природозащитни организации са отправили официално искане до властите в Калияри да допуснат ветеринарни инспектори да се качат на борда, за да прегледат животните.
 
Случаят стигна и до Европейския парламент, където анкетната комисия, разследваща нарушения при транспорта на живи животни, призова да се предприемат спешни мерки за спасяването на говедата. Според говорител на Европейската комисия Испания е обявила, че е готова да приеме животните обратно на своя територия. Заради заболяването говедата най-вероятно ще бъдат умъртвени.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.