1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА: Оградите намаляват риска от АЧС с 50%

ЕФСА: Оградите намаляват риска от АЧС с 50%

Експертите съветват стопаните редовно да провеждат мерки за дезинфекция на помещенията и да спазват всички хигиенни изисквания

Отглеждането на свине на открито е свързано със сериозен риск от зараза с африканска чума, предупреждават ветеринарите. За намаляване на опасността експертите от Европейската агенция по безопасност на храните препоръчват изграждането на огради.
 
Според комисията за здравето на животните към ЕФСА дори една най-обикновена ограда около площите, на които се отглеждат свинете, намалява риска наполовина. За региони с регистрирани случаи на заболяването при диви свине от Агенцията препоръчват оградата да е двойна и по-висока, така че глиганите да не могат да я преодолеят.
 
Експертите съветват стопаните редовно да провеждат мерки за дезинфекция на помещенията и да спазват всички хигиенни изисквания, за да не внесат вируса, полепнал по дрехи и обувки. Още при подаване на заявлението за отглеждане на свине на открито трябва да се направи и оценка на сигурността.
 
В много региони със заразени глигани са въведени ограничения за пускането на свинете на открити площи. Тези ограничения могат да бъдат смекчени, ако стопанствата се придържат към специфичните мерки за биосигурност, изтъкват от ЕФСА. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.