1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА с нов доклад за развитието на вируса на птичия грип

ЕФСА с нов доклад за развитието на вируса на птичия грип

Експертите са идентифицирали някои видове отглеждани животни с ценна кожа, например норки или лисици, които са силно податливи на грипни вируси, и са възможни двигатели за разпространението на птичия грип

Вирусът на птичия грип продължава да се разпространява в Европейския съюз и извън него, причинявайки висока смъртност при дивите птици. Той се прехвърля и върху диви и домашни бозайници и засяга все повече ферми. В свой доклад Европейската агенция по безопасност на храните и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оценяват рисковите фактори за потенциална грипна пандемия и свързаните с нея мерки за смекчаване.
 
Експертите са идентифицирали някои видове отглеждани животни с ценна кожа, например норки или лисици, които са силно податливи на грипни вируси, и са възможни двигатели за разпространението на птичия грип. Въпреки че предаването от бозайник на бозайник все още не е потвърдено, дивите бозайници биха могли да действат като мостови гостоприемници между дивите птици, домашните животни и хората. 
 
Домашни любимци, като котки, живеещи в домакинства и с достъп на открито, също могат да бъдат потенциално средство за предаване. Отглеждането в райони, богати на водоплаващи птици, с производство на открито и/или лоша биосигурност може да улесни въвеждането на вируса във фермите и по-нататъшното му разпространени, се казва още в доклада. Екстремните метеорологични явления и изменението на климата играят допълнителна роля в развитието на ситуацията, тъй като те могат да повлияят на екологията и демографията на дивите птици и по този начин да повлияят на начина, по който болестта се развива с течение на времето, установиха експерти.
 
Властите от различни области трябва да работят заедно с перспективата за общо здраве, за да ограничат излагането на бозайници, включително хора, на вируси на птичия грип. Следва да се засили наблюдението на животните и хората, заедно с геномния анализ и споделянето на данни за последователностите. Във фермите трябва да се засили биосигурността, за да се предотврати контакт на животните с инфекцията и нейното разпространение, се казва в заключение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.