1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка

Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка

Тя ще бъде транспортирана високо в планината, далече от населени места

Рано тази сутрин екип на Спасителния мечешки отряд на WWF отпътува по спешност за село Антон, чиито жители сигнализираха за появата на проблемна мечка. Преди няколко дни експертите отново посетиха селото, за да монтират електропастир около пчелните кошери, привлекли вниманието на животното. Специалистите предупреждават, че през пролетта видът е активен в търсенето на храна, а много населени места у нас са разположени в близост до райони, обитавани от мечки. За да върне спокойствието в селото и да спаси живота на мечката, екипът на WWF планира да я залови и транспортира до отдалечено място в Централна Стара планина.
 

„През май мечките навлизат в размножителния си период и освен храна мъжкарите търсят брачни партньори. Женските от своя страна се пазят от тях, защото представляват заплаха за живота на малките им. По-дребните мечоци също странят от агресивните алфа-мъжкари, които са безкомпромисни в борбата си за женски, и затова понякога слизат в ниското и се доближават до населените места“, обяснява Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF.
 

Спасителният мечешки отряд e създаден, за да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Сформиран през есента на 2020 г., оттогава той е получил десетки сигнали за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. Членове на отряда посещават тези райони и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да си набавят нужната информация за всеки отделен казус. От WWF привестват подхода на местните хора в село Антон, които, въпреки нанесените щети, се обявиха за мирно разрешаване на случая.
 

„Имаме надежда, че ще успеем да се справим с този казус – да спасим едновременно живота на мечката и поминъка на местните. Добрата новина е, че мечката се страхува от човека, което означава, че на този етап не представлява заплаха за живота и здравето на хората. Освен това, наблюденията ни показват, че тя е „медарка“, т.е. не напада домашни животни. Статистиката, базирана на опита с мечките в Европа, сочи, че това повишава шанса след преживения стрес от преместването да се откаже от вредните си навици“, разказва още Дуцов.
 

Това далеч не е единственото предизвикателство пред Спасителния мечешки отряд в рамките на полевия сезон. През тази година има данни за все повече мечки в райони, в които не се срещат традиционно. На няколко пъти млада мечка е забелязана да се разхожда в покрайнините на Габрово. Животното не е нанесло щети, но местните дотолкова са свикнали с присъствието му, че не се притесняват да го приближават и снимат. Експертите на WWF изрично предупреждават, че такова поведение е рисковано и с цел избягване на конфликт планират да упоят мечката и да я преместят в район, в близост до който няма населени места.
 
Трябва ли да се страхуваме от мечките?

Обикновено мечките избягват човека. Нападенията на мечки срещу хора у нас са изключително редки. Все пак, за да гарантираме максимално безопасността си, експертите на WWF ни съветват да спазваме няколко основни правила:
 
1) да не оставяме хранителни отпадъци след себе си, които могат да привлекат диви животни;
2) ако видим мечка, да не я доближаваме или снимаме, а вместо това да се отдалечим бавно по пътя, по който сме дошли, без резки движения и викове;
3) да не хвърляме пиратки – в случай на уплаха мечката може да реагира агресивно;
4) да не бягаме, да не обръщаме гръб на мечката, а също и да избягваме директен зрителен контакт с очите ѝ, който може да я ядоса;
5) да не блокираме пътя за отстъпление на мечката, както и да не заставаме между майка и нейното малко;
6) да не подхвърляме храна на мечката. Това ще я направило зависима от човека, което в стратегически план застрашава както нейния живот, така и този на други хора, към които би могла да подходи агресивно в стремежа си да получи храна.
 
Какво още да правим и какво в никакъв случай да не правим в случай на нежелана среща с мечка прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.