1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Еколози: Не на клетъчното отглеждане на селскостопански животни

Еколози: Не на клетъчното отглеждане на селскостопански животни

ЕК ще разгледа европейската гражданска инициатива „Края на епохата на клетките“

Приключи европейската гражданска инициатива „Края на епохата на клетките“, ръководена от 200 организации в Европа, включително и от България. Началото беше поставено през септември 2018 година, като имаше една година срок за събиране на подписи. Европа даде своите гласове – 1 милион и 600 хиляди и така през този септември се сложи нейния край. 26 хиляди човека от България са се включили. Подписите са входирани в ЕК, като се очаква през следващата година да бъдат разгледани текстовете. Това съобщават от екологичното сдружение „КАЖИ“. Неправителствените организации, автори на инициативата, се обявиха против отглеждането на животни в клетки.

 „Цели се забрана на клетките в животновъдството в Европейския съюз за няколко вида животни – кокошки-носачки, свине-майки, зайци, пъдпъдъци и други птици“, каза Стефан Димитров, зам.-председател на Сдружението „КАЖИ“

Той прави уточнението, че не е против отглеждането на селскостопанските животни, а това да става по хуманен начин. Ако Брюксел реши да приеме забрана за клетъчното отглеждане на селскостопанските животни, добре би било да се намерят и начини за подпомагане на животновъдите за реорганизиране на стопанствата си, допълват еколозите. Паралелно с европейската инициатива от екологичното сдружение водят и национална информационна кампания. Не на клетъчното отглеждане на кокошки-носачки – това е слоганът й. Кампанията призовават потребителите да не купуват от магазините яйца, клетъчно отгледани, а търговските вериги да не ги продават. Близо 2000 компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки, посочват от еколозите. Сред тях са и някои от големите вериги в България. У нас според социологическо проучване, проведено в навечерието на Великден, 76% от потребителите не смятат за морално да се отглеждат кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи. Потребителите могат да се ориентират за начина на отглеждане на кокошките по кода на самото яйце. Трябва да се гледа първата цифра от него. Ако тя е 3 – значи е клетъчно отглеждане. Затварянето на селскостопанските животни в клетки е практика, която няма място в едно съвременно общество, обобщиха еколозите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.