1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Епидемията от птичи грип в Европа достигна рекордни мащаби

Епидемията от птичи грип в Европа достигна рекордни мащаби

Тази година за първи път няма и времево разграничение между вълните на епидемията

От лятото насам вирусът на птичия грип, който тази година върлува из Европа, е извън контрол, признават от Европейската комисия. Това превръща епидемията в най-опустошителната за всички времена, изтъкват от Европейската агенция по безопасност на храните.
 
От данните на ЕФСА става ясно, че между октомври 2021-а и септември 2022-а са регистрирани повече от 2 500 огнища на птичи грип в птицевъдни стопанства в 37 европейски държави. Тази година за първи път няма и времево разграничение между вълните на епидемията, тъй като през лятото ветеринарните власти не успяха да поставят вируса под контрол. Освен това есенната епидемия е била по-заразна в сравнение с миналата година, а броят на засегнатите ферми е с 35% по-висок.
 
Експертите от Агенцията изчисляват, че за посочения период в Европа принудително са били умъртвени около 50 милиона птици. Смята се, че броят на умъртвените във връзка с болестта птици всъщност е още по-голям, тъй като в 50-те милиона не са включени превантивните мерки, наложени от ветеринарите в региони с големи огнища. В момента в ЕФСА проучват възможностите за ваксинация на птиците, което би помогнало да се спре разпространяването на вируса. Първите резултати от тези проучвания се очакват догодина.
Обикновено птичият грип не се прехвърля на хората, но в редки случаи това е възможно. Тогава вирусът причинява тежки заболявания. Според експертите, сегашната епидемия е слабо до средно опасна за населението. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.