1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Европейските граждани заявиха: Време е за Европа без ценни кожи

Европейските граждани заявиха: Време е за Европа без ценни кожи

Над 77 хиляди българи се подписаха за Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”

За по-малко от десет месеца над 1.7 милиона европейци се обявиха за край на жестоката практика, изпращайки силно послание до Европейската комисия. 

Приключи събирането на подписите за Европейската гражданска инициатива “Европа без ценни кожи” (ЕГИ). Тя стартира през май 2022 от най-голямата коалиция от организации за защита на животните в Европа – Eurogroup for Animals и с подкрепата на над осемдесет организации за животните в цяла Европа. 

ЕГИ призовава за забраната на фермите за кожи и за забрана на продажбата и вноса на продукти от ценни кожи в страните от ЕС. 

Още в първия ден на старта си, инициативата събра повече от 50 000 подписа. Тя приключи два месеца преди първоначалния срок за край на кампанията, с рекордния брой от 1 701 892 подписа, 77 328 от които от България. По този начин се полага стабилна основа за постигането на 1 милион валидни подписа, необходими за разглеждане на инициативата от Европейската комисия. Преминат беше минималния праг за подписи в 20 страни членки на ЕС, въпреки че за да бъде успешна и разгледана инициативата е нужно поне 7 страни да преминат прага си.

Решението да се затвори ЕГИ по-рано беше взето поради възможността инициативата да окаже влияние върху наближаващото разглеждане на европейското законодателство за хуманно отношение към животните - част от стратегията на Европейската комисия “От фермата до трапезата”.

До края на 2023 г. Европейската комисия ще публикува предложение насочено към подобряването на Европейското законодателство за хуманно отношение към животните, за да го приведе в съответствие с най-новите научни данни. В част от тези данни става ясно, че за дивите животни, затворени във фермите за кожи, няма как да бъдат постигнати хуманни условия, задоволяващи естествените им потребности. Следователно, забраната на фермите за развъждане на животни за ценни кожи трябва да бъде включена в предложението.

Инициативата призовава също за забрана на продажбата и вноса на продукти от ферми за кожи на пазара на страните в ЕС. Това ще гарантира, че продукти, които са добити с изключителна жестокост, няма да бъдат внесени от други страни извън Европейския съюз, където такива ферми все още съществуват. 
 

Фермите за кожи са огромно петно върху нашия морал и с идването на новото законодателство за хуманно отношение към животните в Европейския съюз, имаме възможност да сложим край на ненужното страдание веднъж и завинаги.“, отбеляза Райнеке Хамелерс, главен изпълнителен директор на Eurogroup for Animals.

"Тази инициатива показа за пореден път силата на гражданското общество и същевременно силата на движението за защита на животните в Европа. Искам да благодаря на всички онези над 77 хиляди български граждани, които я подписаха! Щастлива съм, че КАЖИ е част от това движение и че успяхме да обединим енергията  на  толкова много хора в нашата страна в подкрепа на тази благородна кауза. Сега предстои най-трудното - работата в Европейската комисия и с политиците. Ние ще участваме в този процес и ще информираме за всяка предстояща стъпка,  уверявайки се, че исканията на гражданите са чути и фермите за кожи най-после ще останат в миналото”, допълни Петя Алтимирска от сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ), което активно участва в събирането на подписи за инициативата у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.